10:52 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  82217
  Pratite nas

  Sportski arbitražni sud u Lozani odbio je molbu Olimpijskog komiteta Rusije (OKR) da se pesma „Kaćuša“ koristi umesto nacionalne himne na Olimpijskim igrama u Tokiju i Pekingu, saopštio je portal „Insidethegames“.

  Cportski arbitražni sud je 17. decembra 2020. godine objavio odluku o sporu između Svetske antidoping agencije (VADA) i Ruske antidoping agencije (RUSADA). Ublažio je sankcije VADA protiv ruskog sporta smanjujući kaznu za pola u odnosu na prvobitni zahtev. U skladu sa odlukom, ruski sportisti ne mogu da učestvuju na velikim međunarodnim takmičenjima pod zastavom i uz himnu Rusije do 16. decembra 2022. godine.

  U februaru je direktor Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Poznjakov saopštio da je predlog za korišćenje pesme „Kaćušaumesto ruske himne na Olimpijskim igrama poslat Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK).

  Podsetimo, Sud u Lozani je ublažio odluku izvršnog komiteta Svetske antidoping agencije, koji je u decembru 2019. suspendovao Rusiju sa velikih međunarodnih takmičenja na četiri godine zbog optužbi za manipulisanje podacima moskovske anti-doping laboratorije.

  Odlukom suda, Rusija je na dve godine izgubila pravo da bude domaćin Olimpijskih igara i svetskih prvenstava. Takođe, Sportski arbitražni sud zabranio je i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da dve godine prisustvuje Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, kao i svetskim prvenstvima, a ta zabrana se odnosi i na predstavnike ruskih vlasti - zamenike ministara, ministre, zamenike premijera i premijera.

  Ograničenja se ne odnose na zvaničnike koji su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta ili su od šefa države na čijoj teritoriji se događaj održava dobili poziv za takmičenje. Takođe se ograničenja ne odnose na zvaničnike koji su sportisti i koji su na takmičenje stigli kao učesnici.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Međunarodni olimpijski komitet, ruski sportisti, Rusija, Olimpijski komitet Rusije, Olimpijske igre
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga