11:37 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 250
  Pratite nas

  Vlasti Bahreina zainteresovane su za proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) na svojoj teritoriji, izjavio je za Sputnjik ambasador Bahreina u Rusiji Ahmad el Sati.

  „Bahrein je izuzetno zainteresovan za saradnju sa Rusijom u proizvodnji vakcina. Postoji načelni dogovor i predlozi Bahreina Ruskom fondu za direktne investicije. Želimo da napravimo malu laboratoriju za proizvodnju vakcina ne samo protiv virusa korona. Počećemo sa vakcinom ‘Sputnjik Ve’, ona će postati osnova, a s vremenom ćemo započeti proizvodnju vakcina protiv gripa i drugih zaraznih bolesti“, objasnio je ambasador.

  Diplomata je naveo da će kontaktirati ruske laboratorije i vlasti za razmatranje ovog pitanja. On je objasnio da su Persijskom zalivu stalno potrebne vakcine i da je ovaj region otvoren za trgovinu i turizam.

  Ambasador je naglasio da teritorija, finansiranje i želja za stvaranjem laboratorije postoje, ali da su Bahreinu „potrebna ruska nauka i iskustvo u ovoj oblasti“.

  „Ako se ovo dogodi, Bahrein će postati centar za ruske farmaceutske proizvode u regionu“, rekao je El Sati.

  Diplomata nije isključio da bi nakon formiranja laboratorije za proizvodnju vakcina saradnja mogla da dobije novi format, na primer, u Bahreinu bi mogli da se otvore zajednički medicinski centri i bolnice.

  Veliki zahtevi za ruskom vakcinom

  Ambasador je istakao da postoji velika potražnja za ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“ u Bahreinu.

  Prema njegovim rečima, Bahrein je prvu partiju vakcine dobio pre otprilike mesec dana, potražnja za njom bila je veoma velika „uprkos dostupnosti drugih opcija – kineske, američke i britanske vakcine“. Ambasador je objasnio da je razlog za potražnjom visoka efikasnost vakcine.

  „Prvo je postojala potražnja za kineskom vakcinom, ali nakon dobijanja ruske, povećala se potražnja za njom i partija se vrlo brzo potrošila. Tražili smo sledeću partiju“, rekao je ambasador i dodao da je nakon druge Bahrein već zatražio i treću partije zbog velike potražnje za njom.

  ​Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Bahrein, Sputnjik V, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga