10:12 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2222
  Pratite nas

  Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da, dok je u toku istraga o mogućim neželjenim efektima vakcine „Astra zeneke“, ostaje pri stavu da su koristi od te vakcine u sprečavanju kovida 19, sa povezanim rizikom od hospitalizacije i smrti, veće od rizika od nepoželjnih posledica.

  U saopštenju se navodi da EMA nastavlja istragu povodom prijava događaja vezanih za stvaranje krvnih ugrušaka kod ljudi koji su primili vakcinu „Astra zeneka“ protiv kovida 19.

  „Rigorozna analiza svih podataka povezanih sa tromboembolijskim događajima biće sprovedena narednih dana. Stručnjaci detaljno istražuju sve raspoložive podatke i kliničke okolnosti u vezi sa određenim slučajevima kako bi utvrdili da li je vakcina mogla doprineti ili je verovatno da je događaj nastao zbog drugih uzroka“, navodi se u saopštenju EMA.

  Dodaje se da EMA u svojoj istrazi blisko sarađuje sa britansko-švedskom kompanijom, sa stručnjacima za poremećaje krvi i drugim zdravstvenim vlastima, uključujući britanske zdravstvene vlasti zbog njihovog iskustva sa oko 11 miliona administriranih doza ove vakcine.

  Navodi se da će EMA na sastancima 16. i 18. marta razmotriti do sada prikupljene podatke u vezi sa istragom i moguće dalje korake, prenosi Tanjug.

  EMA poziva sve koji u međuvremenu prime vakcinu i imaju bilo kakvih nedoumica, da kontaktiraju odgovarajućeg zdravstvenog radnika, a bilo kakve neželjene efekte prijave nacionalnom regulatornom organu za lekove.

  Iz EMA dodaju da su događaji poput stvaranja krvnih ugrušaka zabeleženi u veoma malom broju slučajeva posle primanja „Astra zenekine“ vakcine, kao i da se ne čini da je broj tromboembolijskih događaja među vakcinisanim građanima veći od broja takvih pojava među opštom populacijom.

  Pročitajte i:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga