20:07 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1136
  Pratite nas

  Digitalni sertifikati, koje će biti predloženi sutra u Briselu, za cilj imaju da predstave zdravstveno stanje osobe koja ga poseduje, a sve u cilju olakšavanja kretanja građana unutra EU, rečeno je u Evropskoj komisiji.

  "U pitanju nisu pasoši o vakcinaciji, već digitalni sertifikati koji su namenjeni slobodnom kretanju u kontekstu pandemije kovid 19”, kaže portparol EK Erik Mamer.

  U Briselu naglašavaju da će sertifikati imati tzv. tri dimenzije podataka.

  ”Infomacije dakle mogu biti o tome da li je osoba vakcinisana, da li ima PCR test ili je pak imuna usled oporavka od kovid 19 infekcije”, objasnio je Mamer.

  U Briselu navode da će, posle predlaganja sertifikata, nastaviti da rade na podacima koji su i dalje nepoznati, a odnose se na pitanje imuniteta, odnosno prenosa infekcije u slučaju da je osoba imuna nakon vakcinacije ili preležane bolesti. 

  Za Tanjug su u Evropskoj komisiji juče potvrdili da će se digitalni zeleni sertifikati odnositi samo na građane EU i njihova putovanja unutar Šengena, a da se još utvrđuju standardi za dokumenta koja bi mogla biti potrebna građanima Srbije i trećih zemlja za putovanje u EU.

  U Briselu dodaje da se ti standardi utvrđuju na međunarodnom nivou, dok su digitalni sertifikati unutrašnje pitanje EU.

  Tagovi:
  virus korona, EU, EU, sertifikat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga