22:28 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 252
  Pratite nas

  Norveška televizijska voditeljka Lin Vik izjavila je da bi volela da umre od vakcine protiv virusa korona kompanije „Astra Zeneka“, ukoliko bi njena žrtva olakšala zabrinutost javnosti zbog vakcinacije i donela pobedu u ratu čovečanstva sa pandemijom.

  „Neko mora podneti žrtvu u ratu protiv korone“, napisala je ona u komentaru za norvešku TV 2.

  „Tako je to u svim ratovima. Ovog puta to mogu biti ja“, navela je u tekstu naslovljenom „Volela bih da umrem od 'Astra Zenekine' vakcine“.

  Njen dramatičan stav prema vakcini pojavio se usled sve veće zabrinutosti zbog mogućih ozbiljnih neželjenih efekata posle vakcinacije „Astra Zenekom“.

  Upotreba te vakcine obustavljena je u desetak evropskih zemalja nakon što su se kod pojedinaca razvila ozbiljna obeljenja nakon vakcinacije. 

  U Norveškoj je jedan zdravstveni radnik umro od cerebralne hemoragije, a troje je hospitalizovano sa krvnim ugrušcima, iako nema čvrstih dokaza o povezanosti sa vakcinom „Astra Zeneka“, istraga Evropske agencije za lekove (EMA) je u toku.

  U Južnoj Koreji nadležni su istražili 71 sumnju na ozbiljne neželjene reakcije, uključujući dva fatalna slučaja.

  Međutim, norveška voditeljka je rekla da će je, čak i ako se dokaže da su potencijalno kobni neželjeni efekti povezani sa vakcinom, rado primiti vakcinu.

  Svi lekovi imaju neželjene efekte a vakcine su jedini izlaz iz rata sa kovidom 19, smatra ona.

  „Neko mora biti žrtvovan da bi ostali bili bezbedni“, dodala je ona, napominjući da vakcine imaju veliku korist i izuzetno nizak rizik. 

  Istakla je i da se više plaši neželjenih efekata pandemije nego neželjenih efekata vakcina.

  Lin Vik je čini se sklona kontraveznim stavovima. Norveška TV 2 bila je primorana da revidira komentar koji jeona  napisala u novembru, a koji je prvobitno bio naslovljen: „Živimo u diktaturi“. Tekst se bavio vladinim oštrim merama za borbu sa virusom korona i efekte takvih mera na građane u Norveškoj, prenosi RT.

  Tagovi:
  vakcinacija, vakcine, vakcina, Astra zeneka, Norveška
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga