05:52 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  915147
  Pratite nas

  Stejt department doneo je odluku sa kojom je dato zeleno svetlo i odobrena moguća prodaja američkih oklopnih vozila „Strajker“ i dodatne opreme vojsci Severne Makedonije, za šta će vlada u Skoplju platiti 210 miliona američkih dolara.

  To je odobrila i objavila Agencija za odbrambenu saradnju i o tome je obavešten američki Kongres, koji će doneti konačnu odluku i dati dozvolu za prodaju.

  Severna Makedonija je od američke administracije zatražila nabavku 54 oklopna borbena vozila „Strajker“ i to u tri verzije M1126 (ICV) za prevoz pešadije, komandno vozilo M1130 (CV) i vozilo na kome je montiran minobacač verzija M1129.

  Za ova vozikla predviđena je nabavka dodatne opreme - mitraljezi kalibra 12,7 mm, bacači dimnih bombi M 6, radio uređaji, daljinski upravljive borbene stanice, GPS prijemnik, termovizija za vozače, rezervne delove, alat, oprema za ispitivanje, publikacije i tehničke priručnike.

  Vlada SAD obezbediće i tehničku i logističku podršku potrebnu za korištenje ovih vozila u operativnoj upotrebi.

  Kako je navedeno, prodaja ovih vozila neće narušiti odnos snaga u regionu i značajno će uticati na promociju američko-makedonske vojne saradnje. 

  Glavni proizvođač ovih oklopnih vozila je General Dinamiks Lend Sistems (GDLS), Sterling Hejts, a vozila će biti proizvedena u Kanadi.

  Da li će kupovina oklopnih vozila „Strajker“ biti izvršena za gotovinu ili će biti pokrenut ofset program za sad nije poznato.

  Predloženo je da američki predstavnici otputuju u Severnu Makedoniju da se upoznaju sa logističkim mogućnostima za prijem vozila i izborom posade za obuku što bi trebalo da bude obavljeno u narednih 12 meseci.

  Tagovi:
  teško naoružanje, naoružanje, Amerika, Republika Severna Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga