04:15 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  52233
  Pratite nas

  Novi sukob Kine i Amerike odigrao se na Aljasci, tokom bilateralnog samita delegacija dve države. Prvi susret dve visoke delegacije SAD i Kine posle dugo vremena, protekao je u znaku „rata rečima“ tokom sastanka u Enkoridžu.

  Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Peking da „podriva svetski poredak“, što je izazvalo žestok odgovor kineske strane, prenosi RT.

  Blinken je otvorio samit u Enkoridžu nizom optužbi na račun Kine, ponavljajući „zabrinutost zbog ekonomske prinude prema američkim saveznicima“, „kršenje ljudskih prava u Kini“, te optužujući Peking da „narušava globalnu stabilnost“.

  Uzvratio mu je Jang Đeči, visoki kineski diplomata.

  „Sjedinjene Države koriste vojnu silu i finansijsku hegemoniju da bi nametale svoja pravila i gušile druge zemlje“, rekao je Jang, direktor Centralne komisije za spoljne poslove kineske Komunističke partije, i bivši ministar spoljnih poslova, te nekadašnji ambasador u SAD.

  „Vašington zloupotrebljava takozvane pojmove nacionalne bezbednosti da bi ometao normalnu trgovinu i kako bi podstakao neke zemlje da napadnu Kinu, insistirajući da SAD ne polaze sa pozicije sile“, rekao je visoki kineski diplomata.

  Američki državni sekretar Entoni Blinken tokom sastanka sa delegacijom Kine na Aljasci
  © AP Photo / Frederic J. Brown
  Američki državni sekretar Entoni Blinken tokom sastanka sa delegacijom Kine na Aljasci

  U odgovoru na Blinkenove navode o kršenju ljudskih prava u Kini, Jang je naveo da SAD imaju problem sa pravima svojih građana, citirajući izveštaje o policijskoj brutalnosti i ubistvima nenaoružanih civila.

  Posle sastanka, usledile su međusobne optužbe za njegovu zloupotrebu.

  Tako su američki mediji objavili reči neimenovanog diplomate koji je učestvovao na samitu u Enkoridžu, koji je naveo da je „Jang svojim govorom prekršio protokol koji je bio dogovoren pre sastanka“.

  Kineska delegacija tokom sastanka sa SAD na Aljasci
  © AP Photo / Frederic J. Brown
  Kineska delegacija tokom sastanka sa SAD na Aljasci

  „Kineska delegacija je, čini se, došla da se „proslavi“ i bila je fokusirana na javnu teatralnost i dramatiku više nego na suštinu razgovora“, rekao je on.

  Sa druge strane, član kineske delegacije rekao je državnim medijima u toj zemlji da je usledio njihov „strogi odgovor“, pošto su Amerikanci prvi prekršili protokol i „izneli nerazumne optužbe“, dodajući da je Peking došao na Aljasku „pripremljen za strateški dijalog“.

  Razgovoru na Aljasci prethodilo je oštro Blinkenovo saopštenje, koje je izdato tokom njegove posete Tokiju. U tom saopštenju Peking se optužuje za „destabilizujuće ponašanje“ i „kršenje međunarodnog poretka“, te se podržavaju japanske aspiracije kada su u pitanju sporna Senkaku ostrva.

  Potom je Vašington objavio i novu rundu sankcija za 24 zvaničnika u Kini i Hongkongu, tvrdeći da krše autonomiju tog grada.

  Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je takve poteze Vašingtona uoči susreta na Aljasci, navodeći kako se nada da će „SAD odustati od mikrofon diplomatije i pristupiti razgovorima u konstruktivnom maniru“.

  Pre sastanka na Aljasci, kineska strana saopštila je da nema visoka očekivanja od njega, ali da se nada obnavljanju stalnih kontakata dve administracije, te onlajn sastanku Džoa Bajdena i Si Đinpinga.


  Odnosima Kine i SAD bavila se i emisija Novi Sputnjik poredak u kojoj su razgovarali Nikola Vrzić i njegovi gosti, analitičar Branko Pavlović i nekadašnji dopisnik naših medija iz Pekinga Milorad Denda.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Amerika, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga