20:23 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  64101
  Pratite nas

  Evropska agencija za lekove (EMA) poslaće u aprilu u Rusiju grupu eksperata koji će proveriti klinička ispitivanja i proizvodnju ruske vakcine „Sputnjik V“ (Sputnik V) protiv virusa korona, izjavio je direktor agencije za bezbednost zdravlja i strategiju vakcinacije Marko Kavaleri.

  Prema njegovim rečima, proveru evropskih medicinskih stručnjaka će osim vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) imati i nemačka kompanija „Curevac“ i američka „Novavaks“.

  „U toku je provera ruske vakcine, razmotrićemo sve podatke, kako bismo je brže autorizovali. U aprilu ćemo sprovesti inspekciju u Rusiji koja će se ticati i proizvodnje i kliničkih ispitivanja. Onda ćemo videti kada ćemo imati sve podatke potrebne za moguće odobrenje vakcine“, rekao je Kavaleri italijanskoj televiziji „Rai3“.
  Ruska vakcina protiv virusa korona Sputnjik Ve
  © Sputnik / Valeriй Melьnikov

  Ranije je predstavnik radne grupe na temu virusa korona saopštio, da EMA ne može pre maja da odobri rusku vakcinu.

  U subotu je predsednik rejona Lacija Nikola Zingareti najavio da će za nekoliko dana biti potpisan sporazum o izvođenju naučnih istraživanja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Nacionalnom institutu za infektivne bolesti „Lazzaro Spallanzani“ u Rimu.

  Direktor instituta „Lazzaro Spallanzani“ Frančesko Vaja izjavio je da će Nacionalni istraživački institut epidemiologije i mikrobiologije „Gamaleja“ poslati u Rim trojicu svojih saradnika radi zajedničkog istraživanja sa italijanskim kolegama efikasnosti ruske vakcine protiv različitih varijanti virusa korona.

  Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća od 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

  Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ odobrena je u 52 zemlje širom sveta, a po popularnosti nalazi se na drugom mestu svih dostupnih vakcina.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Evropska unija, virus korona, kovid 19, Sputnjik V, vakcina, Sputnjik Ve
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga