18:35 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  76208
  Pratite nas

  Savet EU doneo je odluku da uvede sankcije protiv 11 osoba i jednog entiteta odgovornih za ozbiljna kršenja ljudskih prava u šest zemlja širom sveta.

  Gotovo istovremeno, Kina je svojim restriktivnim merama odgovorila na sankcije EU, koje se pored Kine odnose i na Severnu Koreju, Libiju, Južni Sudan, Eritreju i Rusiju.

  Šef diplomatije EU Žosep Borelj navodi da su sankcije usmerene na kršenja ljudskih prava, bez obzira gde se ona dešavaju u svetu, a da su restriktivne mere u skladu sa međunarodnim pravom i najvišim standardima vladavine prava, prenosi Tanjug.

  Ovaj paket sankcija obuhvata i mere protiv „četiri osobe i jednog entiteta iz Kine“ koji su imali odlučujuću ulogu u kreiranju i primeni kineske politike u pokrajini Sinkjang.

  Borelj dodaje da su ministri EU tokom sastanka informisani da je Kina negativno odgovorila na ove sankcije i dodao da to neće omesti EU da istraje na odbrani ljudskih prava u svetu.

  Odgovor Kine na sankcije EU podrazumeva, između ostalog, i mere protiv članova Evropskog parlamenta i Političkog komiteta za ljudska prava, a EU takav potez ocenjuje kao neprihvatljiv.

  „Želimo da se Kina angažuje u dijalogu sa EU o ljudskim pravima, a ne da nastavi sa konfrontacijama“, zaključio je Borelj.

  Tagovi:
  ljudska prava, sankcije, Kina, Evropska unija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga