14:12 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  42563
  Pratite nas

  Planovi Velike Britanije o širenju prisustva u Crnom i Baltičkom moru i na Arktiku su preambiciozni i malo je verovatno da će uticati na bezbednost Rusije. Pažljivo praćenje Britanaca će biti dovoljno za odbijanje pretnji, izjavio je za Sputnjik komandant Crnomorske flote Rusije (1998-2002. godine) admiral Vladimir Komojedov.

  „Razmahali su se, na sever, na Arktik i na Baltik. Uopšte, oni se ne ponašaju kao morski lavovi, već kao morske zmije: vrte se, idu u krug, žele da ujedu, ali ubod nije opasan“, rekao je Komojedov.

  On je naveo da u Crnom moru i dalje važi konvencija Montro, kojom se zabranjuje brodovima koji ne pripadaju zemljama sa Crnog mora da se tamo nalaze duže od 21 dana.

  Podsetio je da je Rusija, braneći se, „zasluženo šamarala i Britance“. U svetlu nove odbrambene strategije Velike Britanije, Rusija ne bi trebalo da preduzima veće korake, potrebno je samo, prema njegovim rečima, „pažljivo pratiti i posmatrati pokušaje Britanaca da nanese štetu, opipaju, pljunu“.

  „Neophodno je poštovanje normalnog operativnog režima. Mi moramo otkriti, nadgledati, možemo aktivno, a možemo i pasivno. Ako bude nekih namera iz njihovi manevara, akcija, tada je potrebno adekvatno odgovoriti. Paralelno, možda je potrebno da organizujemo neke vežbe. Kako se kaže, držite uši otvorene, a barut suv“, naveo je admiral.

  Ranije je Ministarstvo odbrane Velike Britanije predstavilo strategiju modernizacije oružanih snaga zemlje. Dokument potvrđuje odnos prema Rusiji ne samo kao prema pretnji, već kao prema „veštom i nepredviđenom igraču“. Saglasno novoj strategiji, Velika Britanija će širiti svoje prisustvo u crnomorskom regionu, na krajnjem Severu i na Baltiku.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vojna strategija, Velika Britanija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga