21:59 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1511
  Pratite nas

  Kineske vlasti su optužile SAD za rasizam, finansijsku nejednakost i za lošu reakciju na pandemiju virusa korona.

  U izveštaju kineske vlade o kršenju ljudskih prava u SAD za 2020. godinu se navodi da je, zbog neodgovornog ponašanja američke administracije, epidemija u toj zemlji „izmakla kontroli“ i da je praćena „političkim haosom, međuetničkim sukobima i društvenim podelama“, prenosi Tanjug pisanje agencije AP.

  U trenutku kada je bila neophodna uzajamna pomoć, solidarnost i saradnja među svim zemljama u borbi protiv kovida 19, SAD su tvrdoglavo insistirale na politici „Amerika na prvom mestu“ i promovisale izolacionizam i unilateralizam, uvodile sankcije kao čestu meru, a u više navrata su pretile međunarodnim organizacijama, hladnokrvno tretirale one koji su od njih tražili azil i time postale najveći problem za globalni mir i stabilnost, navodi se u izveštaju.

  Poremećaj američkog demokratskog sistema prouzrokovao je politički haos, koji je produbio podele u društvu, navodi se u izveštaju i dodaje da je indeks poverenja stanovnika u američko demokratsko uređenje pao na najniži nivo u poslednjih 20 godina.

  Ocenjeno je i da se etničke grupe u SAD nalaze na meti diskriminacije, kao i da žive u teškim životnim uslovima.

  „Ranjive grupe postale su najveće žrtve nepromišljenog vladinog odgovora na epidemiju“, ocenjuje se u izveštaju.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  virus korona, odnosi, pandemija, Amerika, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga