04:28 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 371
  Pratite nas

  Britanskoj policiji nije bilo dozvoljeno da pretraži privatne posede i nekretnine britanske kraljice Elizabete Druge u potrazi za ukradenim istorijskim predmetima, nakon što su ministri za nju napravili izuzetak u zakonu koji štiti svetsku kulturnu baštinu.

  Naime, Bakingemska palata i vlada odbili su da kažu zašto je 2017. godine bilo neophodno napraviti takav izuzetak i sprečiti policiju da pretraži posede Balmoral i Sendringem, preneo je Gardijan.

  Kraljičin portparol odbacio je bilo kakve insinuacije da se ukradeni ili opljačkani predmeti nalaze na privatnim posedima britanske kraljice.

  Ministarstvo za digitalne medije, kulturu, medije i sport (DCMS), koje je kraljici omogućilo izuzetak u zakonu u ovom slučaju, odbilo je da kaže da li je odluka doneta na predlog kraljičinih savetnika ili ministara.

  DCMS, takođe, drži u tajnosti mejlove koji bi mogli da otkriju zašto je kraljici dat imunitet od ovog zakona.

  Međutim, dokumenti do kojih je došao Gardijan na osnovu zakona o slobodi informacija sugerišu da je Ministarstvo pažljivim rečima u zakonu prikrilo od javnosti cilj izuzeća, prenosi Tanjug.

  Britanski dnevnik tražio je dokumente u okviru istrage o takozvanom kraljičinom pristanku, opskurnom parlamentarnom mehanizmu koji daje monarhu detaljan uvid u zakone koji treba da budu predloženi, uključujući i one koji utiču na javne funkcije, privatnu imovinu i lične interese.

  Gardijan je u februaru objavio dokumente koji pokazuju kako je kraljica koristila taj mehanizam da u tajnosti lobira kod ministara da promene nacrt zakona.

  U jednom slučaju, zakon je izmenjen tako da prikrije neprijatno privatno bogatstvo od javnosti, a na inicijativu njenog privatnog advokata.

  Tagovi:
  Bakingemska palata, svetska kulturna baština, Zakon, kraljica Elizabeta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga