03:24 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  216
  Pratite nas

  Guverner američke države Njujork Endrju Kuomo i komesar za zdravstvo Njujorka Hauard Zaker, uticali su na zdravstvene vlasti da daju prednost guvernerovim članovima porodice i osobama u vezi sa administracijom te države, prilikom testiranja u ranim danima pandemije virusa korona, tvrde američki mediji.

  Među onima koji su bili povlašćeni pri testiranju su Kuomov brat Kris Kuomo, inače jedan od najpoznatijih voditelja Si-En-Ena, guvernerova majka i bar jedna sestra, tvrdi „Olbani tajms junion“, jedan od najpoznatijih lokalnih njujorških listova, a prenosi Foks njuz.

  Prema tim navodima, neki od članova guvernerove porodice testirani su više puta. Tako je Kris Kuomo testiran kod svoje kuće na Long Ajlendu. Izvori američkog medija navode da su Kuomovi rođaci i saradnici pri testiranju navođeni kao „kritični uzorci“ i da su njihovi testovi obrađivani pre drugih testiranih.

  Pored članova Kuomove porodice, među onima koji su preko veze dobili prioritet, prema pisanju američkog medija, su i Rik Koton, izvršni direktor lučkih vlasti Njujorka i Nju Džerzija i njegova supruga, kao i Patrik Foje, šef njujorških saobraćajnih vlasti, sa suprugom. Američki list navodi i da je na spisku bilo poznatih ličnosti iz medija, kao i drugih Kuomovih saradnika, čija imena su ostala nepoznata.

  Kuomova administracija, međutim, tvrdi da niko nije bio povlašćen. Ričard Azopardi, Kuomov savetnik, tvrdi da su te optužbe „neiskreni pokušaji da se promeni prošlost“.

  Endrju Kuomo, guverner američke države Njujork
  © AP Photo / Brendan McDermid
  Serija skandala u vezi sa Endrjuom Kuomom isplivala je u poslednje vreme

  „U ranim danima pandemije, kada je postojao jak naglasak na traženju kontakata zaraženih, činili smo velike napore da imamo što više testiranih, uključujući čak i odlaske na adrese ljudi za koje se sumnjalo da su bili izloženi kovidu, kako bismo identifikovali slučajeve i sprečili širenje virusa“, kazao je Azopardi i dodao da su među tim ljudima bili građani, članovi administracije, novinari...

  Njujorški komesarijat za zdravstvo odbio je komentar na ovu temu, kao i zahtev za komentar Hauarda Zakera i Eleanor Adams, epidemiologa koja je navodno testirala Kuomovog brata.

  Geri Holms, predstavnik za štampu komesarijata, rekao je da bi to bilo kršenje privatnosti pacijenta i medicinske etike, te da je obavljeno više od 43 miliona testova u državi Njujork.

  Ovo je jedan u nizu skandala koji pogađa guvernera Njujorka Endrjua Kuoma u poslednje vreme, pošto ga je nedavno osam žena, bivših i sadašnjih saradnica, optužilo za seksualno uznemiravanje. Te optužbe istražuje državni tužilac, ali i skupština države Njujork.

  Takođe, federalne vlasti otvorile su istragu protiv članova Kuomove administracije zbog postupanja tokom pandemijske krize u staračkim domovima u Njujorku. Guvernerova kancelarija negirala je optužbe da je navodno prikrivala veliki broj smrtnih slučajeva od korone u staračkim domovima.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  nepotizam, testiranje, virus korona, Endrju Kuomo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga