05:21 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  41133
  Pratite nas

  Katolička crkva Novog Zelanda izvinila se žrtvama zlostavljanja unutar crkve. Izvinjenje je izneto pred kraljevskom komisijom koja istražuje zlostavljanja u državnim ustanovama za staranje i verskim institucijama, pošto je utvrđeno da je mučenje preživelo 250.000 dece, a među žrtvama su i bebe od devet meseci.

  Katolička crkva Novog Zelanda je, uz izvinjenje, navela i kako je potrebno menjati njene mehanizme i kulturu koji su ta zlostavljanja i omogućili.

  „Danas, uviđajući važnost ovoga trenutka, ja vam se izvinjavam, u ime biskupa i duhovnih vođa Katoličke crkve Novog Zelanda. Izvinjavam vam se u ime svih onih biskupa i duhovnih vođa koji su nam prethodili. Nema opravdanja za njihove postupke – kao ni za naše – koji su vam naneli zlo“, rekao je kardinal Velingtona Džon Dju, koji je i predsednik Biskupske konferencije Novog Zelanda, preneo je Rojters.

  Njegove izjave deo su svedočenja u sklopu istrage kraljevske komisije kojom se žele razrešiti istorijske i sadašnje optužbe za zlostavljanje.

  Premijerka Jasinda Ardern osnovala je kraljevsku komisiju 2018. godine, smatrajući da se ta zemlja mora suočiti s „mračnim poglavljem“ svoje istorije, a zadatak komisije kasnije je proširen i na istragu zlostavljanja u crkvi i drugim verskim ustanovama.

  Prema preliminarnom izveštaju komisije, koji je objavljen u decembru prošle godine, pokazalo je da je u verskim ustanovama i državnim institucijama za staranje, od 1960. do početka dvehiljaditih, zlostavljano gotovo 250.000 dece, mladih i pripadnika ranjivih grupa.

  Među žrtvama je, prema tom izveštaju, bilo čak i beba od devet meseci, a deca su zlostavljana godinama. Kako je utvrdila komisija, između ostalog, žrtve su bile i silovane i mučene elektrošokovima, a počinioci su sveštena lica i zaposleni u ustanovama za staranje o deci, te psihijatrijskim ustanovama.

  Komisija bi svoje preporuke trebalo da iznese kasnije ove godine, a reč je o jednoj od najdužih i najsloženijih istraga u istoriji Novog Zelanda.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  zlostavljanje, Novi Zeland, Katolička crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga