20:49 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 1643
  Pratite nas

  Sajt „Vesel fajnder“, koji prati kretanje plovila, objavio je satelitski snimak koji prikazuje momenat kada se gigantski brod sa kontejnerima „Ever Given“ dijagonalno zaglavio u Sueckom kanalu, blokirajući ključni plovni put za globalni brodski promet između Istoka i Zapada.

  Ever Given“, brod pod zastavom Paname koji prevozi teret između Azije i Evrope, dugačak 400 i širok 59 metara, nasukao se u utorak u uskom, veštačkom kanalu koji deli kontinentalnu Afriku od Sinajskog poluostrva.

  Brod se nasukao na otprilike šest kilometara severno od južnog ulaza u kanal, u blizini grada Sueca, u delu kanala gde je saobraćaj jednosmeran.

  Pramac broda dodiruje istočni zid kanala, dok mu je krma prislonjena uz zapadni zid. Ovo je događaj bez presedana u 150 godina dugoj istoriji kanala, kažu stručnjaci.

  Uprava Sueckog kanala postavila je nekoliko remorkera u pokušaju da oslobodi masivno plovilo, uključujući i specijalizovani ploveći bager koji može da premešta 2.000 kubnih metara materijala svakog sata.

  Mornarica Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku planira da danas pošalje grupu svojih stručnjaka u Suecki kanal kako bi pružili savetodavnu pomoć lokalnim vlastima u pokušaju oslobađanja broda, potvrdili su američki zvaničnici.

  „Evergrin“, velika tajvanska brodarska kompanija koja upravlja brodom, saopštila je da je „Ever Given“ savladao jak vetar dok je ulazio u kanal iz Crvenog mora, ali da nijedan od njegovih kontejnera nije potonuo.

  I uprava Sueckog kanala je za incident okrivila loše vreme.

  Blokada je prouzrokovala probleme globalnoj trgovini. Kroz kanal prolazi oko 10 odsto svetske trgovine, a od posebnog je značaja za transport nafte. Zatvaranje bi takođe moglo uticati na isporuke nafte i gasa u Evropu sa Bliskog istoka.

   

  Tagovi:
  snimak, teretni brod, Suecki kanal
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga