06:02 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1148
  Pratite nas

  Agencija za napredne istraživačke projekte Ministarstva odbrane SAD (DARPA) namerava da 2023. godine napravi program za upravljanje borbenim avionom koji će posedovati veštačku inteligenciju i biti u stanju da zameni pilota u vazdušnom boju, saopštio je portal „Difens brif“.

  Prema navodima portala, očekuje se da će ograničena letačka testiranja biti obavljena već ove godine.

  U tu svrhu je planirano da se počne sa modifikovanjem četiri mlazna trenažna borbena aviona L-39, za šta je DARPA izdvojila 14,1 milion dolara kompaniji „Kalspan“, piše portal.

  Program za razvoj takve veštačke inteligencije nazvan je „Evolucija vazdušne borbe“ i u okviru njega su planirane tri faze, „a kraj prve faze se već približava“, naglasio je „Difens brif“.

  Robot
  © Sputnik / / Vladimir Astapkovich

  „Sada smo usredsređeni na integraciju algoritama razvijenih za simulaciju borbi u programe za upravljanje avionima dok se pripremamo za prave letove na umanjenom modelu aviona krajem 2021. godine“, rekao je predstavnik DARPA, pukovnik Den Dževorsek.

  Prema njegovim rečima, očekuje se da bi trenažne vazdušne borbe sa L-39 mogle da startuju krajem 2023. godine ili početkom 2024. godine.

  U okviru „Evolucije vazdušne borbe“ već je izvedeno nekoliko uspešnih virtuelnih borbi. Tako je na primer u avgustu prošle godine veštačka inteligencija u F-16 uspela da pobedi u pet borbi „jedan na jedan“ protiv iskusnog pilota lovca.

  Inače, avion L-39 „Albatros“ je mlazna letelica razvijena u nekadašnjoj Čehoslovačkoj. Glavna namena joj je bila da se njoj sprovodi obuka budućih pilota, iako je predviđena i za lake jurišne napade.

  Što se tiče Rusije, nedavno je saopšteno da niz preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa uveliko radi na primeni veštačke inteligencije u ruskom naoružanju s ciljem da se poveća efikasnost vojske. Prema rečima stručnjaka, nema govora o potpunoj automatizaciji borbenog procesa — glavne odluke i dalje će donositi čovek.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  borba, veštačka inteligencija, plan, Pentagon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga