00:47 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 660
  Pratite nas

  Turska policija uhapsila je 10 penzionisanih admirala koji su potpisali pismo u zaštitu konvencije iz Montrea, javlja Anadolija. Kako se navodi, još 4 admirala su pozvana na ispitivanje u Tužilaštvo.

  U nedelju je objavljeno pismo 103 turska admirala u penziji u kojem su nazvali konvenciju iz Montrea diplomatskom pobedom Turske, koja je vratila Ankari njena suverena prava nad moreuzom Bosfor i Dardaneli i naglasili nedopustivost diskusija o revidiranju ovog sporazuma zbog projekta kanala „Stanbol“ koji će prolaziti paralelno sa moreuzom Bosfor i povezivati Mramorno i Crno more.

  U pismu se izražava mišljenje da je potrebno sačuvati postojeći Ustav Turske, u trenutku kada turski predsednik Redžep Tajip Erdogan traži da se napiše novi. Oni osuđuju „pokušaje da se pokaže kako Oružane snage Turske odstupaju od zaveta osnivača republike Mustafe Kemala Ataturka“.

  Obraćanje admirala već su osudili predsednik parlamenta Turske Mustafa Šentop, potpredsednik Fuat Oktaj, šef odeljenja za komunikacije u administraciji predsednika Turske Fahretin Altun, portparol predsednika Ibrahim Kalin i nekoliko ministara. Ministarstvo odbrane je u pisanoj izjavi navelo da su autori obraćanja zaslepljeni zavišću i da ne žele da vide uspehe Oružanih snaga zemlje“, već samo žele da nanesu štetu vojsci i demokratiji. Tužilaštvo Ankare je saopštilo da su pokrenuli istragu ovim povodom.

  Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Eerdogan izjavio da konvencija iz Montrea o režimu prolaska brodova kroz moreuz Bosfor neće važiti za novi kanal „Stambol“. U isto vreme, šef diplomatije Turske Mevlut Čavušoglu naglasio je da projekat nema za cilj da Turska poništi navedenu konvenciju. Ruski ambasador u Turskoj Aleksej Jerhov je rekao Sputnjiku da izgradnja novog kanala neće promeniti međunarodni pravni režim konvencije.

  Podsetimo, Konvencija iz Montrea je usvojena 1936. godine i definiše status moreuza Bosfor i Dardanele, a takođe ograničava prisustvo ratnih brodova necrnomorskih država u vodenom području tokom perioda od tri nedelje. Pored toga, konvencija predviđa da do devet takvih brodova čija ukupna tonaža ne prelazi 30 hiljada tona, može istovremeno biti u Crnom moru. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga