01:14 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2661
  Pratite nas

  Desetine bogatih britanskih plemića prijavilo se za državnu pomoć namenjenu preduzećima koja se bore da prežive zaključavanja tokom pandemije virusa korona, javljaju mediji.

  Vladin program omogućava preduzećima da konkurišu za bespovratna sredstva koja pokrivaju većinu zarada radnika koji su primorani da odu na prinudni odmor tokom zaključavanja.

  Najmanje 50 plemića, uključujući vojvode, grofove i markize, zatražilo je novčanu pomoć u okviru te šeme, izvestio je Gardijan, pozivajući se na javne evidencije.

  Na spisku se nalaze i vlasnici raskošnih nasleđenih imanja, zamkova, desetina hiljada hektara zemlje i skupih umetničkih kolekcija, kao i oni koje poreski obveznici već plaćaju da sede u Domu lordova.

  Vojvoda i vojvotkinja od Rutlanda podneli su četiri zahteva u iznosu do 10.000 funti u decembru, u januaru između 10.000 i 25.000 funti. Oni su sada razvedeni i žive u odvojenim delovima nasleđenog imanja, veličanstvenom zamku Belvuar u Lesterširu, koji je nedavno prikazan u TV seriji o britanskoj kraljevskoj porodici „Kruna“.

  Oni su zatražili i pomoć do 55.000 funti za kafić i prodavnicu odeće u njihovom vlasništvu. Mediji su procenili bogatstvo vojvode od Rutlanda na 125 miliona funti u 2013. godini.

  Još jedan aristokrata, grof Dalhoauzi, primio je u januaru do 100.000 funti na ime kompanije koja upravlja zamkom Brikin u Škotskoj.

  Pojedini plemići rekli su Gardijanu da imaju pravo da koriste pomoćbaš kao i svi drugi.

  Tako je markiz iz Northemptona tražio do 10.000 funti u decembru, dok je u januaru zatražio 25.000 funti za hotel. Procenjuje se da je 2017. imao neto vrednost veću od 100 miliona funti, prema izveštaju medija.

  Portparol jednog plemićkog imanja je rekao za list da je u vreme velike neizvesnosti novac dobijen od vlade korišćen, onako kako je predviđeno, za spašavanje radnih mesta.

  Vest o plemićima koji su primali vladinu pomoć izazvala je burnu raspravu u britanskom parlamentu. Poslanica Laburističke stranke Olivija Blejk rekla je da je državni program pomoći trebalo da bude spas za preduzeća koja su najteže pogođena pandemijom i da treba proveriti da li je novac otišao onima kome je zaista potreban, prenosi RT.
   
   

  Tagovi:
  pomoć, virus korona, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga