06:23 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 237
  Pratite nas

  Pismo 103 turska admirala u odbranu konvencije iz Montrea je neprihvatljivo, vojska ne može da se meša u politiku, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

  „Ova akcija usred noći nije prihvatljiva u zemlji u kojoj su bili vojni pučevi. Nijedan penzionisani vojnik ne može da se meša u politička pitanja. To nema veze sa slobodom govora. Čak i da su admirali, nemaju pravo da kleveću našu hrabru vojsku“, rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju.

  U nedelju je objavljeno pismo 103 penzionisana turska admirala koji su konvenciju iz Montrea nazvali diplomatskom pobedom Turske, koja je obnovila suverena prava na Bosfor i Dardanele, i izjavili da je neprihvatljivo razgovarati o reviziji ovog sporazuma u ​​vezi sa projektom kanala „Istanbul“ koji će prolaziti paralelno sa Bosforom i povezivati Mramorno more sa Crnim. U pismu je takođe navedena potreba očuvanja aktuelnog ustava Turske u svetlu Erdoganovih poziva na izradu novog osnovnog zakona zemlje i osuđeni su „pokušaji da se pokaže da Oružane snage Turske odstupaju od zaveta osnivača zemlje Mustafe Kemala Ataturka“. U ponedeljak je objavljeno da je policija privela 10 admirala koji su potpisali pismo.

  Konvencija iz Montrea, usvojena 1936. godine, održava slobodu prolaska kroz moreuze za trgovačke brodove svih zemalja, kako u mirno tako i u ratno vreme. Međutim, režim prolaska ratnih brodova drugačiji je za crnomorske i necrnomorske države. Za ratne brodove necrnomorskih sila uvedena su značajna ograničenja u pogledu klase i dužine boravka.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Turska, Redžep Tajip Erdogan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga