22:25 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  1760
  Pratite nas

  Azerbejdžan čeka odgovor na pitanje, odakle Jermeniji rakete „Iskander-M“, koje su ispaljene na grad Šuša u Nagorno Karabahu, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev na otvaranju Parka vojnih trofeja u Bakuu.

  „Odakle vojsci Jermenije rakete 'Iskander'? Nije trebalo da dobiju te rakete. Ovo je jasan dokaz da je Jermenija izvršila ratni zločin i želimo odgovor na to kako je ovo smrtonosno oružje palo u ruke Jermenije. Do sada nismo uspeli da dobijemo odgovor, ali ćemo ga dobiti“, rekao je Alijev.

  On je dodao da su rakete „Iskander“ „korišćene posle oslobađanja Šuši. Imamo dovoljno informacija. Čekamo oficijalno objašnjenje“, podvukao je predsednik Azerbejdžana.

  Azerbejdžanska agencija za uklanjanje mina (ANAMA) pokazala je 2. aprila delove taktičkih raketnih sistema (OTRK) „Iskander“, koje je, kako navodi azerbejdžanska strana, Jermenija koristila protiv Azerbejdžana tokom sukoba u Karabahu u jesen 2020. godine. Predstavnik ANAMA je izjavio, da pronađeni ostaci pripadaju raketi, koja je ispaljena iz raketnog kompleksa „Iskander-M“.

  Istog dana je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio, da se rakete „Iskander“ nisu koristile tokom eskalacije sukoba u Nagorno Karabahu prošle jeseni.

  „Odsustvo njihove primene je potvrđeno. Kremlj nema informaciju odakle su ostaci koje je, navodno, pronašla azerbejdžanska strana“, dodao je Peskov.

  Krajem septembra 2020. godine u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva koja su bila nastavak dugotrajnog sukoba u kojem je bilo žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, ali je na kraju uspešan bio tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra.

  Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  Azerbejdžan, Jermenija, Nagorno Karabah, Ilham Alijev, iskander-M
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga