04:24 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 682
  Pratite nas

  Moskvu su zabrinuli planovi Tokija koji želi da ispusti radioaktivnu vodu iz oštećene nuklearne elektrane „Fukušima-1" u okean, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „Izražavajući ozbiljnu zabrinutost, očekujemo da vlada Japana pokaže odgovarajući stepen transparentnosti i obavestiti zainteresovane zemlje o svojim akcijama, koje mogu izazvati radijaciju“, navodi se u izjavi Zaharove na sajtu ministarstva.

  Ona je izrazila nadu, da će se Tokio prema ovom važnom pitanju odnositi odgovorno, da će preduzeti odgovarajuće mere za minimiziranje negativnih posledica na morsku okolinu, degradaciju životne sredine i neće stvarati poteškoće za ekonomske aktivnosti drugih država, uključujući i ribolov.

  „Očekujemo detaljna razjašnjenja po svim aspektima, vezanim za ispuštanje radioaktivne vode u okean. Polazimo od pretpostavke da će, ako je potrebno, Japan dozvoliti monitoring zračenja u oblastima u kojima će se izvršiti prosipanje radioaktivne vode“, piše u izjavi Zaharove.

  Prema njenim rečima, Tokio, prilikom odluke o ispuštanju vode, nije smatrao potrebnim da održi konsultacije sa susednim državama, uključujući i Rusiju.

  „Zvanične informacije iz Japana o ovom pitanju nisu dovoljne. One ne sadrže procene rizika po ekologiju regiona Tihog okeana, koji mogu nastati zbog njihove odluke“, dodala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

  Japanska vlada je ranije donela odluku da se ogromne količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima ispuštaju u naredne dve godine u Tihi okean.

  Pročitajte još:

  https://ria.ru/20210413/fukusima-1728154924.html

  Tagovi:
  radioaktivni otpad, radijacija, Marija Zaharova, Rusija, Japan, Fukušima
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga