04:28 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1332
  Pratite nas

  Premijer Jermenije Nikol Pašinjan nazvao je vojni savez sa Rusijom stožerom bezbednosti zemlje i rekao da su u toku razgovori o proširenju mogućnosti ruske vojne baze razmeštene u zemlji.

  „Stožer za osiguravanje spoljne bezbednosti Jermenije je jermensko-ruski vojni savez, koji je utvrđen desetinama međunarodnih vojnih i strateških dogovora i uzajamnim savezničkim obavezama“, rekao je Pašinjan tokom zasedanja parlamenta.

  Prema njegovim rečima, aktivnosti jermensko-ruske združene vojne grupe i jedinstvenog sistema za protivvazdušnu odbranu od velikog su praktičnog značaja sa stanovišta bezbednosti.

  „Raznatramo pitanje ‘obogaćivanja’ mogućnosti ruske vojne baze. U toku su prilično efikasni razgovori sa ruskim partnerima“, rekao je Pašinjan. On je podsetio da su ruski graničari uključeni u zaštitu državne granice na području Sjunika.

  Prema njegovim rečima, bezbednost Karabaha obezbeđuje Armija odbrane zajedno sa ruskim mirovnim snagama i u tom smislu se ne planiraju promene.

  Pašinjan je takođe najavio planove za strateški prelazak na profesionalnu vojsku i promene u sistemu vojne obaveze.

  Krajem septembra 2020. godine u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva koja su bila nastavak dugotrajnog sukoba u kojem je bilo žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, ali je na kraju uspešan bio tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra.

  Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Jermenija, Nikol Pašinjan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga