00:01 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 1812
  Pratite nas

  Sirijski jurišni helikopteri ne koriste se samo danju, nego i tokom izvršavanja borbenih zadataka noću. Na internetu se pojavio snimak noćnog napada helikoptera Mi-24P na kopnenu metu, prenosi „rg.ru“.

  Protivnik je napadnut iz automatskog topa sa dvostrukom cevi GŠ-30K kalibra 30 milimetara, koji se smatra jednim od najmoćnijih oružja koji se koriste na rotokopterima.

  ​Njegova težina iznosi 126 kilograma, dužina 2,40 metara. Ispaljuje od 2.460 do 4.000 metaka u minuti, a početna brzina municije je 900 metara u sekundi.

  Automatski top je napravljen u tulskom Konstruktorskom birou za projektovanje instrumenata pod rukovodstvom Vasilija Grazjeva i Arkadija Šipunova. Osim granata, takav „leteći tenk“ može sručiti na protivnika i drugu municiju, kao što su nenavođene avionske rakete S-8 kalibra 80 milimetara, težine do 15,2 kilograma i dometa leta do 2.200 metara.

  Helikopteri Mi-24P su od 2017. godine u službi sirijskih vazduhoplovnih snaga, ali već su uspeli da pokažu visoku pouzdanost i otpornost, spasavajući život posade u najekstremnijim situacijama.

  Najmasovniji borbeni helikopter u vojnoj avijaciji Mi-24 je u upotrebi još od 1972. godine, ali on je i dalje u službi. Štaviše, sredinom aprila prošle godine je postalo poznato da je rusko Ministarstvo odbrane počelo da ga modernizuje. Uzimajući u obzir iskustvo vođenja modernih vojnih sukoba, posade „krokodila“ (nezvaničan naziv ovih mašina u ruskoj vojsci) će dobiti uređaje za noćno osmatranje. Ali logično je pretpostaviti da se modifikacija tu ne završava. U vazduhoplovstvu ruske vojske je u službi najmanje 100 takvih mašina, od čega je veći deo proizveden poslednjih godina sovjetske proizvodnje, odnosno krajem 1980-ih i početkom 1990-ih. Najpopularniji model tih godina proizvodnje je Mi-24P. Mi-24 po svojim resursima, taktičkim i tehničkim karakteristikama prilično dobro „izvlači“ borbene misije frontovske avijacije, što se videlo na primeru Sirije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Mi, top, helikopter, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga