16:56 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  23624
  Pratite nas

  Više od 60 bivših šefova država i preko 100 dobitnika Nobelove nagrade pozvali su američkog predsednika Džoa Bajdena da podrži odricanje od pravila intelektualnog vlasništva za vakcine protiv kovid-19.

  Rojters prenosi da se u pismu Bajdenu koje je juče dostavljeno novinarima kaže da bi takvo odricanje podstaklo proizvodnju vakcina i ubrzalo odgovor na pandemiju u siromašnijim zemljama koje bi inače mogle čekati godinama.

  U pismu se od američkog predsednika traži da podrži predlog Južne Afrike i Indije pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) da se privremeno odreknu pravila o intelektualnoj svojini koja se odnose na vakcine i tretmane protiv Kovid 19.

  Agencija navodi da potpisnici ovog pisma iznose podatak da bi na osnovu trenutnog tempa proizvodnje vakcina, većina siromašnih država morala da sačeka najmanje 2024. da bi postigla masovnu imunizaciju protiv KOVID-19.

  „Nove mutacije virusa i dalje će odnositi živote i uništavati našu međusobno povezanu globalnu ekonomiju dok svi, svuda ne dobiju pristup sigurnoj i efikasnoj vakcini“, rekao je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Stiglic, prenosi Rojters.

  Agencija navodi da se među ostalim potpisnicima nalaze Fransoa Holand, Meri Robinson, Fernando Enrike Kardozo, Huan Manuel Santos, Elen Džonson-Serlif, bivši predsednici Francuske, Irske, Brazila, Kolumbije i Liberije, kao i bivša novozelandska premijerka Helen Klark.

  Pismo je koordinirala Alijansa za narodne vakcine, koju čini više humanitarnih i drugih međunarodnih organizacija.

  Tagovi:
  pismo, Džo Bajden, nobelovac
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga