22:12 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1721
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je političare u Tokiju da iskoriste otpadnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima za piće, kuvanje, pranje odeće ili navodnjavanje kako bi dokazali da je dovoljno bezbedno da se ta voda ispusti u okean.

  Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan izrazio je još jače protivljenje Pekinga odluci Tokija da u okean ispusti više od milion tona „prečišćene“ nuklearne otpadne vode.

  „Tvrdnje Japana da se bezbednost nuklearnih otpadnih voda oslanja samo na jednostrano dobijene podatke su potpuno neuverljive. Tokijska elektro kompanija (TEPKO), koja je odgovorna za rad nuklearne elektrane Fukušima, umešala se u podatke i prikrila informacije“, tvrdi portparol kineskog ministarstva, insistirajući da se uključe međunarodne agencije.

  Žao kaže da su japanski političari u središtu prikrivanja istine i traži da dokažu bezbednost vode, prenosi RT. 

  „Zamolite ih da radioaktivnu otpadnu vode koriste za piće, kuvanje, pranje odeće ili navodnjavanje i zamolite ih da obezbede da plodovi mora ne budu zagađeni nuklearnom otpadnom vodom“, navodi on.

  Dodaje da, kako ističe nemački Institut za pomorstvo, obala Fukušime ima jednu od najjačih okeanskih struja na svetu.

  „U roku od 57 dana od dana ispuštanja, radioaktivne supstance će se proširiti na veći deo Tihog okeana, a u svetske vode će se proširiti za 10 godina“, naglašava Žao.

  Vlada Japana je u ponedeljak donela odluku da se ogromne količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima ispuštaju u naredne dve godine u Tihi okean, čemu se ogorčeno protive lokalni ribari, žitelji okolnih mesta i vlade mnogih država, dok su vlasti SAD podržale Tokio u ovoj nameri.

  Prošle godine je Grinpis izvestio da su otpadne vode iz postrojenja opasnije nego što je japanska vlada navela. 

  Njihova publikacija pod naslovom „Realnost krize sa radioaktivnom vodom iz Fukušime“ tvrdi da navodno prečišćena voda još uvek sadrži opasne nivoe ugljenika-14, radioaktivne supstance koja ima potencijal da ošteti ljudsku DNK.

  Organizacija je tvrdila da je japanska vlada pogrešno opisala vodu kao „prečišćenu“ i stvorila utisak da je radioaktivni tritijum jedini radionuklid u vodi. 

  Tagovi:
  Fukušima, Japan, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga