09:01 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (179)
  0 622
  Pratite nas

  Kremlj je uoči predstojećeg sastanka predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog sa njegovim francuskim kolegom Emanuelom Makronom u Parizu pozvao Pariz i Berlin da se usredsrede na podsticanje Kijeva na deeskalaciju tenzija u Donbasu.

  „Veoma, veoma efikasno mogu da pomognu. Za nas bi bilo veoma važno da i Makron i Merkel, tokom razgovora sa Zelenskim, iskoriste svoj uticaj i prenesu šefu ukrajinske države potrebu odlučnog zaustavljanja bilo kakvih provokativnih akcija na kontakt liniji i da naglase potrebu za bezuslovnim pridržavanjem režima prekida vatre“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje, šta Kremlj očekuje od tih razgovora. 

  Kako je ranije saopšteno, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski će zbog situacije u Donbasu danas posetiti Pariz, gde će se sastati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Prema ukrajinskim medijima, moguće je da će se nemačka kancelarka Angela Merkel pridružiti razgovorima predsednika.

  O Donbasu: Manje je kršenja prekida vatre, ali nismo spokojni

  Kremlj ne vidi razlog za spokojstvo po pitanju situacije u Donbasu, iako je manje izveštaja o kršenju režima prekida vatre. Potrebno je pažljivo pratiti situaciju na kontakt liniji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  „Recimo da je barem manje izveštaja o kršenju prekida vatre. Zaista ih je manje. Međutim, za sada verovatno nema razloga da se potpuno smirimo i da prestanemo da na najpažljiviji mogući način nadgledamo situaciju na kontakt liniji“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li se može reći da je akutna faza sukoba na kontakt liniji prošlost.

  Peskov je naveo, da bi ovaj sastanak „mogao da bude odličan povod da se još jednom setimo minskog paketa mera i podsetimo da se on mora primeniti“.

  Portparol Kremlja je prokomentarisao i nedavni sastanak lidera Turske i Ukrajine, ocenivši da je suvereno pravoo Turske da gradi odnose sa susedima, uključujući i Ukrajinu.

  „To je suvereno pravo Turske da gradi odnose sa susedima. Na tu temu nemamo šta da kažemo. Što se tiče razgovora predsednika Erdogana i predsednika Zelenskog, to su bilateralni odnosi dve države“, izjavio je Peskov.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Situacija u Donbasu (179)
  Tagovi:
  sukob u Donbasu, Rusija, Ukrajina, Turska, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga