08:35 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
    Svet
    Preuzmite kraći link
    0 6929
    Pratite nas

    Višak nafte stvoren tokom pandemije gotovo je iscrpljen, prenosi Blumberg, pozivajući se na podatke ekonomista iz kompanije „Siti grup“ i Međunarodne energetske agencije (MEA).

    Zalihe sirovina postoje samo u Kini, koja ih je sačuvala za nove rafinerije nafte. Prema podacima Međunarodne energetske zajednice, u februaru je ostalo manje od petine akumuliranih količina nafte i od tada su se još smanjile.

    Ekonomisti navode, da su novi rebalans svetskog tržišta i porast potražnje za naftom svetske ekonomije koja se oporavlja, već doveli do povećanja cena nafte do 67 dolara za barel.

    Junski fjučersi za naftu marke „Brent“ na londonskoj berzi ICE 16. aprila su porasli na 67,08 dolara za barel. Agencija „Blumberg" ne isključuje povećanje cene na 74 dolara.

    Ranije je Međunarodna energetska agencija poboljšala svoju prognozu rasta potražnje za ugljovodonicima. Prošle nedelje nafta je poskupela za skoro pet procenata. Tome su podpomogli brojni optimistični faktori koji su poboljšali očekivanja za ponudu i potražnju, kao i smanjenje zaliha u SAD-u.

    Pročitajte još:

    Tagovi:
    Međunarodna energetska agencija, cena nafte, nafta
    Standardi zajedniceDiskusija
    Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga