02:31 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 76
  Pratite nas

  Šanse da će Olimpijske igre u Tokiju biti otkazane zbog epidemiološke situacije veće su od 50 odsto, izjavio je za Sputnjik profesor sa Univerziteta Hitocubaši Jasuhiro Sakaue koji je stručnjak za sport i politiku.

  Generalni sekretar japanske Liberalne demokratske partije Tošihiro Nikai je pre nekoliko dana izjavio da ne isključuje mogućnost otkazivanja letnjih Olimpijskih i Paraolimijskih igara u Tokiju u zavisnosti od epidemiološke situacije.

  S druge strane, ministar za administrativne reforme Taro Kono, koji je zadužen za vakcinaciju protiv kovida 19, rekao je bi igre mogle da budu održane bez gledalaca.

  Profesor je za Sputnjik objasnio zbog čega su te izjave date upravo sada i ima li smisla održati Olimpijske igre. On smatra da nedavna izjava generalnog sekretara LDP u vezi sa Olimpijadom može da bude povezana sa trenutnim rezulatima socioloških ispitivanja.

  „Izneta mišljenja mi se čine razumnim. Smatram da je LDP dao takvu izjavu, jer vidi da raste javno mnjenje koje poziva na odlaganje ili otkazivanje Olimpijskih igara u Japanu zbog širenja nove epidemije virusa korona i strahuje od protivljenja građana“, izjavio je Sakaue.

  Stav profesora je da, s obzirom na trenutnu situaciju, praktično nema smisla održati Olimpijske igre. On je to objasnio na sledeći način:

  „Gotovo je nemoguće organizovati zdravstveni sistem u uslovima pandemije virusa korona. Javno mnjenje u Japanu i u inostranstvu nije entuzijastično prema održavanju Olimpijskih igara u Tokiju. Ali je još važnije to da u ovim uslovima neće biti moguće da se osiguraju veze između sportista koje su apsolutno neophodne za produbljivanje međunarodnog razumevanja i jačanje mira u celom svetu. Smatram da održavanje Olimpijskih igara u ovoj situaciji neće imati smisla“, rekao je japanski ekspert.

  Čovek s maskom ispred olimpijskih krugova u Tokiju.
  © AP Photo / Eugene Hoshiko
  Čovek s maskom ispred olimpijskih krugova u Tokiju.

  Profesor je time izneo stav da će Olimpijske igre vrlo verovatno biti otkazane. Kako je rekao, održavanje bi povuklo i određene rizike sa političkog stanovišta.

  „Mislim da je verovatnoća da će Olimpijske igre biti otkazane veća od 50 odsto. Može da se očekuje da, u slučaju da zaista dođe do otkazivanja, japanska vlada neće biti izložena kritici i neće izgubiti obraz“.

  Ekspert smatra da će Vlada Japana biti kritikovana ukoliko bude smatrala održavanje Olimpijskih igara u Tokiju prioritetom i ako zanemari borbu protiv širenja korone.

  On je u intervjuu dodao da će sve veća biti i osuda vlade zbog odabira politike „odlaganja na godinu dana“, kao i da bi „sve to moglo da se obije o glavu LDP-u tokom predstojećih parlamentarnih izbora na jesen“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Olimpijske igre u Tokiju 2021., Tokio, Japan, otkazivanje, olimpijske igre
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga