17:11 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 452
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države smatraju da Rusija nastoji da oslabi potencijal Vašingtona u svemiru kako bi obezbedila prednost u budućim mogućim sukobima, izjavio je načelnik američke Svemirske komande general Džejms Dikinson.

  „Rusija nastoji da oslabi svemirski potencijal SAD kako bi sebi obezbedila pobedu u budućim sukobima. Ruska vojska ostaje stvarna pretnja Sjedinjenim Američkim Državama i moćno sredstvo predviđeno da održi uticaj Rusije na države koje se nalaze oko nje“, rekao je Dikinson na saslušanju o oružanim snagama u američkom Senatu.

  Prema njegovim rečima, Rusija na svoj svemirski program gleda kao na davnašnji primer ruskog vođstva na međunarodnoj sceni.

  „Moskva je došla do zaključka da je postizanje i održavanje dominacije u svemiru presudno za ishod budućih sukoba, te stoga razvija sisteme za svemirske napade koji predstavljaju pretnju svemirskim objektima Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika“, dodao je Dikinson.

  Zapadni političari periodično daju izjave o „ruskoj pretnji“. Moskva je više puta naglašavala da Rusija nikada neće napasti nijednu od zemalja NATO-a. Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, NATO vrlo dobro zna da Moskva ne planira nikoga da napada, već jednostavno koriste izgovor za raspoređivanje još tehnike i bataljona u blizini ruskih granica.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  SAD, Rusija, svemir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga