02:06 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 236
  Pratite nas

  Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin proglašen je krivim za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u maju prošle godine.

  Porota od 12 članova donela je odluku da je Šovin (45) kriv po sve tri tačke optužnice za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena, nakon što je tri nedelje razmatrala svedočenja 45 svedoka.

  Šovinu, koji se branio sa slobode, posle izricanja presude ukinuta je kaucija i odveden je u zatvor.

  Poroti je bilo potrebno manje od jednog dana da donese presudu, nakon suđenja koje je trajalo tri nedelje, prenosi Tanjug.

  Odluka je morala da bude doneta jednoglasno, a članovima porote je rečeno da ne mogu da idu kući dok ne donesu odluku.

  Derek Šovin je snimljen kako kleči na vratu Džordža Flojda više od devet minuta tokom hapšenja u maju prošle godine, a taj snimak izazvao je proteste širom sveta protiv rasizma i prekomerne upotrebe policijske sile.

  Tužilaštvo je, tokom dve nedelje iznošenja svojih argumenata, tvrdilo da je Šovin upotrebio prekomernu, i samim tim nelegalnu silu, time što je tokom privođenja klečao na Flojdovom vratu više od devet minuta i na taj način mu uskratio dotok kiseonika.

  Šovinovi advokati su, tokom nedelju dana iznošenja svojih argumenata, rekli da je on radio ono za šta je obučavan tokom 19 godina rada u policiji Mineapolisa. Šovin je dan posle Flojdove smrti otpušten.

  Advokat porodice Flojda Ben Kramp ocenio je da presuda predstavlja „prekretnicu u istoriji“ SAD.

  ​Više stotina ljudi, koji su se okupili ispred suda, slavili su kada je objavljena presuda. Okupljanja je bilo i na mestu gde je Flojd izgubio život, ali i u Njujorku i Vašingtonu.

  Flojd je priveden jer je pokušao da kupi cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

  Jedna od prolaznica je snimila Flojda kako leži na zemlji i policajce moli za milost, pre nego što je preminuo, a taj video je izazvao osude širom Amerike i sveta.

  Bajden: Presuda za ubistvo Džordža Flojda ogroman korak za pravdu u SAD

  Američki predsednik Džo Bajden nazvao je presudu kojom je policajac Derek Šovin proglašen krivim po svim tačkama optužnice za ubistvo afroamerikanca Džordža Flojda „ogromnim korakom za pravdu u SAD“.

  Rojters prenosi da je Bajden povodom presude Šovinu dao izjavu nacionalnoj televiziji u kojoj je poručio da je to bilo ubistvo usred dana koje je mogao da vidi ceo svet i da je sistemski rasizam nešto što opterećuje američku naciju.

  „Ništa više ne može vratiti porodici Flojd njihovog brata i oca, ali ovo može biti ogroman korak napred ka dostizanju pravde u Americi“, poručio je predsednik SAD.

  On je pohvalio i ženu koja je snimila policajca Šovina kako kleči na Flojdovom vratu i pomenuo policajce koji su svedočili protiv kolege na poziv tužilaštva.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  suđenje, Ubistvo, Džordž Flojd
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga