10:43 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  126
  Pratite nas

  Američki Senat usvojio je većinom glasova Zakon protiv zločina iz mržnje prema Azijcima u SAD, predloženog nakon što se broj ovih krivičnih dela uvećao tokom pandemije kovida 19.

  Zakon predviđa da Ministarstvo pravde istraži zločine iz mržnje tokom pandemije i podrži lokalnu policiju da efikasnije reaguje na nasilje prema Azijcima.

  On, takođe, obezbeđuje bolje prikupljanje podataka o zločinima iz mržnje i predviđa brzu telefonsku liniju za njihovo prijavljivanje.

  Američki mediji prenose da je za usvajanje zakona glasalo 94 senatora iz obe partije, a samo je republikanac Džoš Hauli iz Misurija bio protiv, dok dvoje demokrata i troje republikanaca nije glasalo.

  Ovaj zakon sada odlazi u Predstavnički dom, gde se takođe očekuje njegovo usvajanje, a predsednik SAD Džozef Bajden je već najavio da će zakon potpisati čim stigne do njega.

  Zakon je usvojen pošto su zločini prema pripadnicima azijsko-američke zajednice u porastu otkako je virus korona došao iz Kine, za šta se neosnovano okrivljuje ta populacija, a u velikim gradovima u SAD zločini protiv Azijaca su skočili za čak 150 odsto prošle godine, prema podacima Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma, preneo je Tanjug.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga