02:28 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  42028
  Pratite nas

  General-potporučnik ukrajinskih Oružanih snaga Mihail Zabrodski smatra da bi, u slučaju sukoba Rusije i Ukrajine, rat bio vođen na celoj teritoriji Ukrajine.

  „U raketno-bombaškim udarima, primenom vazdušnih snaga, rat bi imao mnoge zajedničke tačke sa Operacijom objedinjenih snaga Ukrajine u Donbasu, ali on će se voditi na nekoj drugoj teritoriji“, naveo je general u emisiji „Petog kanala“.

  Kako smatra Zabrodski, neće biti jasne linije fronta, cela Ukrajina će učestvovati u ratu.

  „Hvala Bogu, okolnosti su se tako razvijale, da to još uvek nismo doživeli“, zaključio je general.

  Mihail Zabrodski od 2015. godine komanduje Visokomobilnim desantnim vojskama Oružanih snaga Ukrajine. Istražni komitet Rusije je u septembru 2017. godine pokrenuo krivični postupak protiv njega zbog upotrebe zabranjenih sredstava i metoda ratovanja.

  Situacija u Donbasu

  Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo više od 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

  Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

  Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. U napadu ukrajinskog drona na selo Aleksandrovsko 3. aprila, poginulo je jedno dete. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Ukrajina, sukob u Donbasu, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga