07:32 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  31153
  Pratite nas

  Poslanik ruske Dume Ruslan Baljbek uveren je da bi najviše štete od obustave gasovoda „Severni tok 2“ imali obični građani EU, dok njegov nemački kolega Valdemar Gerds ističe da bi korist od sankcija protiv Rusije, uključujući mere protiv gasovoda, imali samo oni koji žele da seju glad i pustoš.

  „Drugo je pitanje kako će se ponašati evropski političari. Glasači to posmatraju zbunjeno, ne razumeju zašto bi oni iz svojih džepova plaćali nečije političke igre“, izjavio je Baljbek.

  Podsetimo,Evropski parlament je ove nedelje u svojoj rezoluciji osudio nedavne vojne vežbe Rusije u blizini granica sa Ukrajinom, a takođe je pozdravio „uzdržani odgovor“ Kijeva. Pored toga, EP je predložio da se Rusija isključi iz sistema plaćanja SVIFT i da se ne uvozi njena nafta i gas „ako se agresija u Ukrajini nastavi“.

  „Isključivanje iz sistema SVIFT i zabrana 'Severnog toka 2' nikome nisu od koristi, osim trećoj strani, koja želi da poseje haos, pustoš i glad“, izjavio je Gerdt.

  Političar nije precizirao koga je imao u vidu pod „trećom stranom“.

  On je naglasio da Evropski parlament nema ovlašćenje da zaustavi izgradnju rusog gasovoda ili da Rusiju isključi iz SVIFT sistema. Gerdt je dodao bi Nemačka, u slučaju blokade „Severnog toka 2“, morala da plati 12 milijardi evra kaznu i da hitno traži rešenje za energetski deficit, a to bi se, prema njegovom mišljenju, ozbiljno odrazilo na ekonomsku situaciju u zemlji.

  Projekat „Severni tok 2“

  Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

  Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

  Protiv gasovoda je i Ukrajina jer strahuje da će time izgubiti ulogu koju ima kao država preko koje se odvija tranzit gasa u Evropu.

  Prema podacima operatera „Nord strim 2 AG“ sa 31. martom ove godine završeno je 95 odsto gasovoda i ostalo je da se dovrši izgrdnja u dužini od 121 kilometar.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Nemačka, Rusija, Sankcije protiv Rusije, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga