03:41 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  31392
  Pratite nas

  Rusija i Kina zajedno su napravile oružje koje je u stanju da uništi američke satelite, rekao je komandant Svemirskih snaga SAD, general-major Džon Rejmond za list „Vašington post“.

  „Svemir je sfera borbenih dejstava, isto kao i vazduh, kopno i more, i to je ono što se zaista materijalizovalo u poslednjih nekoliko godina kada su Kina, koja je naša stalna pretnja, i Rusija napravile oružje koje može da onesposobi naše satelite, ili da ih uništi sa zemlje, iz svemira ili u sajber-prostoru“, rekao je Rejmond.

  Prema njegovim rečima, cilj Sjedinjenih Američkih Država je da „se ne nađu u sukobu koji započne u svemiru ili koji se proširi na njega“. S tim u vezi, za SAD je važno da „spreče“ negativan razvoj događaja, jer bi svemir „trebalo da bude bezbedan za sve“.

  Ranije je Rejmond tvrdio da mogućnosti, kojima raspolažu Rusija i Kina u svemiru, izazivaju zabrinutost američke strane. Tada je portparola Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Moskva ceni saradnju sa Vašingtonom u svemiru i da se nada da ona neće postati žrtva rusofobije.

  Takođe je govorio da su potrebne nove norme za regulisanje aktivnosti u prostoru oko Zemlje.

  Prema njegovim rečima, postojeći međunarodni sporazumi trenutno ne regulišu pitanja u toj sferi u dovoljnoj meri. Osim zabrane za razmeštanje oružja za masovno uništavanje u svemiru, prema njegovim rečima, sada „nema drugih pravila“. Takođe je rekao da je siguran da administracija predsednika Džoa Bajdena u potpunosti podržava Svemirske snage SAD.

  Svemirska komanda SAD u decembru je saopštila da Rusija testira raketu za uništavanje satelita. Slične optužbe izneli su i u aprilu prošle godine. Tada je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da Amerika na taj način pokušava da opravda svoje planove o razmeštanju oružja u svemiru.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  protivsatelitsko oružje, svemir, Kina, Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga