04:31 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 430
  Pratite nas

  Kirgizija nikada neće napadati teritoriju susednih država, izjavio je kirgiski predsednik Sadir Žaparov u obraćanju naciji govoreći o sukobu na granici sa Tadžikistanom.

  „Nikada nećemo dozvoliti da naše Oružane snage napadaju sela susedne države, napadaju civile i uništavaju njihove domove“, rekao je Žaparov komentarišući sukobe između pripadnika vojski dveju država na granici.

  Prema njegovim rečima, tokom sukoba zahtevao je od vojnika „da ne prelaze granice Kirgizije i da ne pucaju prvi“.

  Žaparov je dodao da je sukob na granici sa Tadžikistanom zapretio teritorijalnom integritetu zemlje, kao i da su ti dani predstavljali teško istorijsko iskušenje.

  Teritorijalni integritet i bezbednost naše svete otadžbine bili su ugroženi, a mir civilnog stanovništva je narušen... Međutim, zahvaljujući spremnosti, visokom moralu i junaštvu graničara i vojske Kirgizije, uspeli smo da sačuvamo teritorijalni integritet naše zemlje“, rekao je predsednik zemlje.

  On je dodao da Kirgizija i Tadžikistan ne bi trebalo da dozvole nastavak oružanog sukoba na granici.

  „Obe strane ne bi smele da dozvole nastavak oružanog sukoba! Jer smo večni susedi. Naš cilj je dobrobit našeg naroda, teritorijalni integritet naše zemlje“, zaključio je Žaparov.

  Sukob između stanovnika pograničnih rejona Kirgizije i Tadžikistana izbio je 29. aprila i prerastao je u oružani sukob graničara. Sukob je trajao više od šest sati, na obe strane je poginulo oko 40 ljudi, a više od 200 je povređeno.

  Istog dana, Biškek i Dušanbe dogovorili su se o prekidu vatre i povlačenju snaga, ali su se pucnjave obnovile narednog dana. Međutim, strane su postigle konačno primirje 30. aprila. Kako je rekao gubernator pogranične Batkenske oblasti Omurbek Suvanalijev, svi tadžikistanski vojnici su napustili teritoriju Kirgizije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sukob, granica, Tadžikistan, Kirgizija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga