17:00 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 30
  Pratite nas

  Izraelska vladina nadzorna agencija saopštila je danas da će pokrenuti istragu o smrtonosnom stampedu na verskom festivalu održanom tokom vikenda u kojem je nastradalo 45 ultraortodoksnih Jevreja.

  "Ovo je događaj koji je mogao biti sprečen", rekao je državni kontrolor Matanijahu Englman na konferenciji za novinare u Jerusalimu, preneo je AP.

  "Nameravam da otvorim specijalnu istragu koja će sagledati okolnosti koje su dovele do ove katastrofe", istakao je on, preneo je Tanjug.

  U stampedu prilikom verskog obreda kojem je prisustvovalo, prema procenama lokalnih medija, oko 100.000 ljudi, nastradalo je 45 osoba, a povređeno oko 150.

  Do nesreće je došlo kada su grupe ultraortodoksnih Jevreja u velikom broju prošle kroz grobnicu mudraca iz drugog veka, rabina Šimona bar Johaja, tokom komemoracije koja uključuje bdenje, mistične pesme i ples.

  Očevici kažu da su se ljudi ugušili ili su bili izgaženi u tesnim prolazima kada su krenuli da izlaze, dok su padali jedni preko drugih i kotrljali se niz klizave stepenice.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga