05:19 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1068
  Pratite nas

  Pentagon je optužio Rusiju za kršenje mehanizma za sprečavanje slučajnih sukoba između snaga u Siriji, navodi se u tromesečnom izveštaju generalnog inspektora Ministarstva odbrane SAD o operaciji „Nepokolebljiva odlučnost“.

  „Koalicija je saopštila da su ruske snage, iako generalno poštuju sporazume o izbegavanju sukoba sa snagama koalicije, nastavile sa prekršajima koji nisu ugrozili koalicione snage“, navodi se u izveštaju za period od januara do marta ove godine.

  Takođe se dodaje da su „sirijski režim, ruske snage, opozicija koju podržava Turska i snage koje su povezane sa Iranom sprovodili operacije protiv DAEŠ-a tokom čitavog kvartala, ali su takođe ometale koaliciju i Sirijske demokratske snage“.

  „Režimske snage i njihovi saveznici, povezani sa Rusijom i Iranom, pokušale su da ograniče kretanje koalicionih snaga, a akcije sirijskih militanata povezanih sa Turskom nastavile su da odvlače pažnju Sirijskih demokratskih snaga sa borbe protiv DAEŠ-a“, precizirano je u dokumentu.

  U tromesečnom izveštaju generalnog inspektora Pentagona konstatuje se da su ruske i sirijske trupe izložene „skoro svakodnevnim“ napadima DAEŠ-a.

  „Ruske i sirijske snage, povezane sa režimom, s mukom uništavaju ćelije DAEŠ-a u sirijskoj pustinji. Obaveštajna uprava Ministarstva odbrane SAD saopštila je da je DAEŠ gotovo svakodnevno napadao snage sirijskog režima i snage koje ih podržavaju, uključujući rusku vojsku, kao odgovor na porast operacija protiv DAEŠ-a u sirijskoj pustinji i u području srednjeg toka Eufrata“, navodi se u izveštaju.

  Ranije su Rusija i Sirija optužile SAD da koriste humanitarnu pomoć za snabdevanje militanata.

  Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici od 2014. godine sprovode vojnu operaciju u Siriji i Iraku protiv terorističke grupe DAEŠ, s tim što u Siriji deluju bez dozvole vlasti te zemlje.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sirija, Rusija, Pentagon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga