05:53 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 029
  Pratite nas

  Britanske i američke obaveštajne službe objavile su spisak preporuka koje bi trebalo da umanje pretnju od hakerskih napada koje podržava, prema mišljenju Londona i Vašingtona, Spoljnoobaveštajna služba Rusije (SVR).

  „SVR nastavlja da koristi dobro poznate slabosti, čija je eliminacija i dalje od kritične važnosti, jer mreže SAD i njihovih saveznika stalno skeniraju, proučavaju  i napadaju hakeri iz Rusije koje sponzoriše država“, navodi se u saopštenju američke Agencije za nacionalnu bezbednost.

  Kako navodi britanski Nacionalni centar za sajber-bezbednost, „preporuke su objavljene nakon zvaničnog saopštenja da ruska Spoljnoobaveštajna služba stoji iza hakovanja softvera kompanije 'SolarVinds' 2020. godine“.

  U pripremi dokumenta učestvovali su stručnjaci iz britanskog Nacionalnog centra za sajber-bezbednost, Federalnog istražnog biroa i Agencije za infrastrukturnu i sajber-bezbednost SAD.

  U izveštaju pod nazivom „Detaljnije o taktici, tehnici i procedurama koje koriste hakeri Spoljnoobaveštajne službe Rusije“ navodi se da su hakeri uzeli u obzir savete koje su specijalne službe SAD i Velike Britanije ranije davali njihovim potencijalnim žrtvama, te su promenili svoje metode. Konkretno, oni pokušavaju da iskoriste softver sa otvorenim izvornim kodom „Silver“ za pristup ugroženim mrežama, a takođe osetljivost Microsoft Exchange.

  Autori dokumenta sastavili su spisak saveta koji bi trebalo da otežaju napade na kompjuterske mreže preduzeća i organizacija. Pritom, stručnjaci savetuju da se posebna pažnja obrati na pravovremeno ažuriranje softvera i korišćenje višefaktorske indentifikacije, kao i obuku osoblja.

  „Tretirajte ljude kao svoju prvu liniju odbrane“, savetuju stručnjaci.

  Ranije je šef britanskog Vladinog centra za komunikacije Džeremi Fleming izjavio da Rusija predstavlja najveću pretnju kada je reč o sajber-bezbednosti.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sajber napad, Hakeri, SAD, britanija, specijalne službe, Rusija, Spoljnoobaveštajna služba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga