05:36 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 413
  Pratite nas

  Predsednik Izraela Reuven Rivlin dodelio je mandat za sastav buduće vlade Jairu Lapidu, predsedniku partije Ješ Atid, a ono što je zanimljivo je da je njegov otac rođeni Novosađanin Tomislav Lampel,koji se u Izrael odselio 1948. godine.

  Tomislav Lampel, koji je u Izraelu poneo ime Josif Tom Lapid je posle služenja vojske završio u Izraelu pravni fakultet. Predsedavao je bordom direktora Memorijalnog centra Jad Vašem.

  Od 2003. do 2004. bio je ministar pravde i potpredsednik vlade. Preminuo je 1. juna 2008. godine u Tel Avivu.

  Danas jedna ulica u Veterniku nosi ime Tomija Josefa Lapida, objavio je Subnor Novi Sad na svojoj Fejsbuk stranici.

  „Njegov sin Jair Lapid rođen 1963. godine koji je bio novinar, televizijski voditelj, kao i njegov otac, pa čak i glumac u nekoliko projekata je nasledio levičarske ideale od oca koji nije zaboravio Novi Sad i Srbiju. Nekoliko puta je Tomi Lapid, čak i kao političar, posetio tadašnju Jugoslaviju, odnosno Srbiju i poznato je da nikada nije tražio službeni automobil, vozača i pratnju, iako je to zbog opasnosti bio deo protokola“, piše novosadski Subnor.

  Kako dodaju, Tomi Lapid je samo jednom u našoj zemlji tražio službeni automobil i vozača - kada je išao u Novi Sad da se vidi sa školskim drugovima.

  „Bio je veoma zabavan i duhovit čovek, pa se pojavio u automobilu sa državnim zastavicama i u pratnji policije u kraju gde su ga čekali prijatelji. Onako zabezeknutim im je rekao „šta je bilo mangupi, evo šta sam ja postigao, a vi ste još na istom mestu““, piše u objavi.

  Jevrejska porodica Lampel potiče iz Bačkog Gradišta. Tokom Drugog svetskog rata porodica Lampel bila je izložena progonima i stradanjima. Jedan broj članova porodice Lampel završio je u nacističkim logorima smrti iz kojih se nikada nisu vratili. Njihova porodična grobnica nalazi se na Jevrejskom groblju u Novom Sadu, navodi Subnor.

   

  Tagovi:
  Novi Sad, mandatar, Izrael
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga