10:51 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 118
  Pratite nas

  Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je konflikt u Karabahu rešen i da je beskorisno vraćati se tom pitanju.

  „Još jednom želim da kažem, posle rata sam nekoliko puta rekao, da je konflikt u Nagorno Karabahu rešen. Azerbejdžan je sam rešio konflikt i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom. Pobeda na bojnom polju je naterala neprijatelja da podigne belu zastavicu, da se preda i potpiše akt o kapitulaciji. Dokument koji je potpisan 10. novembra je akt o kapitulaciji Jermenije. U Azerbejdžanu nema teritorijalnih jedinica pod nazivom Nagorno Karabah. Konflikt je rešen i ja smatram da je beskorisno vraćati se tom pitanju. U svakom slučaju, mi smo to pokazali u posleratnom periodu“, izjavio je Alijev u intervjuu državnoj televiziji Azerbejdžana (AZTV).

  Prema njegovim rečima „ako neko smatra da konflikt u Nagorno Karabahu nije regulisan, to je njegov lični problem“.

  „Drugo, to je veoma opasan pristup. Ako ovaj konflikt nije rešen, onda kako će se rešiti taj konflikt? Znači li to da je izjava koja je potpisana 10. novembra izgubila na snazi? Eto kako ja na to gledam. Dokument o de fakto regulisanom konfliktu je potpisan 10. novembra. To nije samo dokument o prekidu vatre, kako neki žele da predstave. Neka otvore oči i pogledaju koliko je tamo tačaka. U dokumentu o prekidu vatre postoji jedan član, to je prekid vatre. Ovde je mnogo tačaka. Postoje tačke koje se tiču mnogih pitanja, uključujući i otvorenu komunikaciju. U slučaju da konflikt nije rešen, o kakvoj komunikaciji možemo govoriti? Ako konflikt nije rešen, zašto se onda zamenici premijera Azerbejdžana, Jermenije i Rusije sastaju i dogovaraju?“, izjavio je Alijev.

  Krajem septembra 2020. godine u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva koja su bila nastavak dugotrajnog sukoba u kojem je bilo žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, ali je na kraju uspešan bio tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra.

  Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Azerbejdžan, rat u nagorno karabahu, Nagorno Karabah, Ilham Alijev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga