16:05 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 323
  Pratite nas

  Moskva ne posmatra Arktički region kao na ratište, poziva na izbegavanje eskalacije i konfrontacije, izjavio je za Sputnjik specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Rusije i visoki zvaničnik Arktičkog saveta iz Ruske Federacije Nikolaj Korčunov.

  „Naravno, ne smemo dozvoliti da arktički region sklizne u konfrontaciju. Mi smo za deeskalaciju i za dijalog. Nažalost, ne dele svi partneri na Arktiku ovo gledište“, rekao je Korčunov.

  Prema njegovim rečima, postoje dva moguća razvoja događaja.

  „Ili je to deeskalacija – spremnost za dijalog i odustajanje od optužujuće retorike. Ili je to put eskalacije, kada države ne pokazuju spremnost za multilateralni dijalog, kada se države koriste optužujuću retoriku, samim tim podstičući informacionu konfrontaciju“, objasnio je zvaničnik.

  On je naglasio da bi Moskva želela da izbegne drugi scenario za arktički region „koji je još uvek zona niskih tenzija, mira i saradnje“.

  „Rusija ne posmatra Arktik kao ratište. To se objašnjava, pre svega, značajem koji Arktik ima za naše nacionalne interese, pre svega ekonomske“, zaključio je diplomata.

  Rastuće potencijalne pretnje

  Korčunov je istakao da je Rusije prinuđena da u svom vojnom planiranju uzme u obzir rastuće potencijalne pretnje na Arktiku.

  „Vidimo takve znake povećanja vojno-političke napetosti u regionu, povećanja aktivnosti kontingenta država-članica NATO-a, pre svega nearktičkih država. To nas zabrinjava. Naravno, ovo moramo uzeti u obzir u našem vojnom planiranju na Arktiku“, objasnio je Korčunov.

  „Ne treba potcenjivati rizik trke u naoružanju. Tu je važna konstruktivna saradnja u Arktičkom savetu u vojno-političku sferu. Rusija je spremna za odgovarajuće multilateralne vojne kontakte koji bi bili usmereni na smanjenje napetosti, sprečavanje konfliktnih situacija, nesporazuma i netačnih procena vojnih potencijala“, naglasio je Korčunov.

  Moskva spremna na kontakte na Arktiku

  Korčunov je dodao da je Rusija u Arktičkom savetu spremna za kontakte na visokom nivou radi očuvanja Arktika kao regiona mira i konstruktivne saradnje.

  „Za sada nema govora o pripremi takvog samita. Ali Ruska Federacija, naravno, kao najveća arktička zemlja koja preuzima predsedavanje Arktičkim savetom, biće spremna za sve kontakte, uključujući i na najvišem nivou, u interesu očuvanja Arktika kao teritorije mira i konstruktivne saradnje“, rekao je Korčunov komentarišući mogućnost održavanja samita arktičkih država na najvišem nivou.  

  On je rekao da za sada nije bilo direktnih kontakata između ruskih i američkih institucija, ali je bilo kontakata ambasadora dveju zemalja.  

  Rusija u maju 2021. godine preuzima dvogodišnje predsedavanje (do 2023.) Arktičkim savetom od Islanda.

  Arktički savet je osnovan 1996. godine u skladu sa Otavskom deklaracijom i predstavlja međuvladin forum na visokom nivou koji promoviše saradnju u regionu, posebno u oblasti zaštite životne sredine. U Savetu su Danska (uključujući Grenland i Farska ostrva), Island, Kanadu, Norvešku, Rusiju, SAD, Finsku i Švedsku.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Arktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga