03:06 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 929
  Pratite nas

  Iznenadni priliv migranata koji su doplivali u špansku enklavu Seuta na severu Afrike je ozbiljna kriza za Evropu, rekao je španski premijer Pedro Sančez, obećavajući da će brzo uspostaviti red usred pojačanih diplomatskih tenzija sa Marokom. Španija je rasporedila vojne trupe u Seutu, a Maroko je pozvao svog ambasadora u Madridu na konsultacije.

  "Ponovo ćemo uspostaviti red u gradu i njegovim granicama", rekao je Sančes u televizijskom obraćanju, prenosi Rojters.

  Španija je rasporedila vojne trupe i poslala dodatne policijske snage u Seutu da patroliraju granicom sa Marokom nakon što je oko 8.000 migranata, uključujući 1.500 maloletnika, u ponedeljak i utorak ušlo u enklavu.

  Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska je kazao da je Španija uputila još 200 policajaca u Seutu da patroliraju granicom sa Marokom.

  Oklopna vozila čuvala su plažu u Seuti u utorak, a vojnici i policija sklanjali su migrante sa plaže i bacali dimne bombe da odvrate druge od prelaska.

  Rojters javlja da sada mnogo manje migranata pokušava da uđe u špansku enklavu, kao i da je većina onih koji su već ušli otišla sa plaže.

  Španija je saopštila da je oko 4.000 migranata vraćeno u Maroko.

  Maroko je pozvao svog ambasadora u Madridu na konsultacije, nakon što su hiljade migranata doplivale u špansku enklavu Seuta iz Maroka, javlja Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

  Izvor koji je želeo da ostane anoniman naveo je da o odnosima sa Španijom "treba da se razmisli".

  Na hiljade afričkih migranata pokušava svake godine da uđe u španske enklave Seuta i Melilja, nadajući se boljem životu u Evropi.

  Tagovi:
  migranti, Maroko, Španija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga