02:00 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1371
  Pratite nas

  Zemlje Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) pozvale su Moskvu i Vašington da započnu dijalog o stvaranju nove „bezbednosne jednačine“.

  Kako se navodi u izjavi ministara spoljnih poslova država-članica ove organizacije, ona treba da obuhvati „svo nuklearno i nenuklearno ofanzivno i odbrambeno naoružanje sposobno za rešavanje strateških zadataka“.

  Ministri spoljnih poslova zemalja ODKB-a takođe su prokomentarisali produženje sporazuma između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja od 8. aprila 2010.

  „Zemlje članice ODKB-a smatraju Sporazum strateškom naoružanju osnovnim elementom savremene arhitekture kontrole naoružanja, međunarodne bezbednosti i stabilnosti, koja se zasniva na principima jednakosti, uzajamnog uvažavanja interesa i nedeljive bezbednosti“, ističe se u dokumentu.

  Sporazum o strateškom naoružanju, koji je potpisan 2010. godine, a stupio na snagu 2011. godine, jedini je sporazum o ograničenju naoružanja između Moskve i Vašingtona koji je na snazi. Početkom februara Rusija i SAD produžile su sporazum bez izmena i dopuna za pet godina – do 5. februara 2026.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SAD, Rusija, ODKB
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga