06:10 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 161
  Pratite nas

  Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je sa ruskim liderom Vladimirom Putinom razgovarao o onim postupcima Rusije, uključujući i u oblasti pomorske bezbednosti, za koju Sjedinjene Američke Države smatraju da krši međunarodne norme.

  „Utvrđeni principi ponašanja na moru, kao što su sloboda plovidbe, predstavljaju okosnicu svetske ekonomije i međunarodne bezbednosti“, rekao je Bajden obraćajući se diplomcima američke Akademije obalske straže u Konektikatu.

  „Vidimo da se ta pravila sve više dovode u pitanje kako zbog brzog razvoja tehnologije, tako i zbog subverzivnih dejstava zemalja kao što su Kina i Rusija, sa kojima sam o tome direktno razgovarao: i sa predsednikom (Kine) Si (Đinpingom) i predsednikom Putinom“, precizirao je Bajden.   

  On je podsetio da su sloboda plovidbe i druga osnovna pravila podržavali globalnu ekonomiju, donosili korist narodima sveta i bili u osnovi međunarodne ekonomije i bezbednosti. S tim u vezi, Bajden je naglasio da trgovina i pomorski transport moraju ostati mirni.

  „Kada države pokušavaju da nadigraju sistem ili prilagode pravila u svoju korist, stvari izlaze iz ravnoteže. Zbog toga smo toliko odlučni da obezbedimo da ovi delovi sveta, koji su arterije trgovine i plovidbe, ostanu mirni – bilo da je to Južno kinesko more, Persijski zaliv i „u sve većem stepenu Arktik“.  

  Američki predsednik dodao je da je glavni prioritet američke spoljne politike osiguravanje nesmetanog funkcionisanja globalne trgovine.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  SAD, Rusija, Vladimir Putin, Džo Bajden
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga