12:17 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 30
  Pratite nas

  Vršilac dužnosti premijera Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da namerava da potpiše novi dokument sa Bakuom nakon trilateralnih pregovora sa učešćem Rusije i Azerbejdžana.

  „Trilateralni pregovori između Jermenije, Rusije i Azerbejdžana su u toku. Odluke, prema kojima su dostignuti preliminarni dogovori sa međunarodnim partnerima, stopostotno odgovaraju interesima Jermenije. Ako Azerbejdžan ispuni dogovore i pod uslovima koje smo dogovorili, da, potpisaću taj dokument“, rekao je Pašinjan na sastanku vlade.

  S tim u vezi, nije hteo da otkrije detalje jer je dokument za sada radni.

  Istovremeno, vršilac dužnosti premijera izjavio je da je preciziranje i na kraju demarkacija jermensko-azerbejdžanske granice u interesima i Jerevana i Bakua, da predstavlja garanciju bezbednosti Jermenije, ali da to nije jednostavan proces.

  Jermenske vlasti imaju snažnu političku volju za regulisanjem situacije u Nagorno-Karabahu, kako bi dugoročno isključile mogućnost rata i pokrenule miran period za Jermeniju i jermenski narod, dodao je Pašinjan.

  On je takođe upozorio da je situacija na jermensko-azerbejdžanskoj granici napeta, kao i da se oko 500-600 vojnika Oružanih snaga Azerbejdžana nalazi na teritoriji Jermenije.

  „U političkom smislu naše akcije su sledeće – ne dozvoliti da situacija izmakne kontroli, učiniti sve kao bi se sprečio vojni sukob i učiniti da azerbejdžanske Oružane snage napuste jermensku teritoriju“, objasnio je v.d. premijera.

  Ranije je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov smatra da bi Rusija mogla da postane posrednik u rešavanju pitanja vezanih za demarkaciju granice između Jermenije i Azerbejdžana.

  Prethodno je jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo da su azerbejdžanski vojnici pokušali da pomaknu svoje položaje na teritorije gradova Vardenis i Sisijan na jugu Jermenije, što Jerevan smatra provokacijom. Pašinjan je rekao da procese koji se odvijaju na granici sa Azerbejdžanom ne bi trebalo smatrati demarkacijom. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Jermenija, Azerbejdžan, Baku, Nikol Pašinjan, dokument, novi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga