22:57 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1646
  Pratite nas

  Podrška građana Evropske unije njihovim nacionalnim vladama drastično je opala otkako je započela pandemija kovida-19, iako je sam evropski blok zadržao poverenje građana, prema rezultatima ankete koju je sprovela evropska agencija Jurofaund.

  Građani u 26 od 27 zemalja članica EU izrazili su manje poverenje u svoje nacionalne vlade nego u martu prošle godine, kada se počelo sa uvođenjem lokdauna povezanih sa kovidom-19, navodi se u istraživanju Agencije EU za pobojšanje životnih i radnih uslova, a prenosi agencija Rojters.

  Međutim, izuzetak je Danska, u kojoj je poverenje građana ostalo na istom nivou.

  Studija je pokazala i da je poverenje u sam evropski blok generalno veće nego u nacionalne vlade, čak i nakon oštrih kritika upućenih na račun Evropske komisije zbog kašnjenja u nabavci i isporuci vakcina protiv kovida-19.

  Istraživanje se baziralo na tri runde anketiranja na uzorku od ukupno 138.629 ljudi.

  Građani Bugarske, Hrvatske, Češke, Kipra, Grčke i Poljske, iskazali su znatno nižu podršku svojim vladama nego pre godinu dana.

  Istovremeno, u Austriji je zabeležen gotovo najveći pad podrške u proteklih godinu dana, pokazalo je istraživanje.

  Danska i Finska su zemlje sa najviše poverenja u nacionalnu vladu.

  Studija je, takođe, potvrdila istorijski trend po kojem Evropljani više veruju EU kao organizaciji nego svojim nacionalnim vladama.

  Građani u Francuskoj, Mađarskoj, Malti, Portugaliji, Rumuniji i Španiji, naveli su da sada više veruju EU nego na početku pandemije, iako je ta podrška opala u Nemačkoj, preneo je Tanjug.

  Tagovi:
  pandemija, poverenje, Evropska unija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga