11:45 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 45204
  Pratite nas

  Slovenački Institut za javno zdravlje (NIJZ) vodi u saradnji s belgijskim zdravstvenim zvaničnicima istragu o tragičnoj smrti supruge slovenačkog diplomate u Briselu koja je nakon vakcinisanja dobila vensku trombozu i umrla od moždanog udara u bolnici nakon što je više dana bila u kritičnom stanju.

  Žena, mlađa od 40 godina, primila je pre desetak dana vakcinu protiv virusa korona proizvođača Džonson i Džonson, koja se daje u jednoj dozi, a prve teškoće je osetila nakon nekoliko dana.

  Kako prenosi Slovenačka televizija, najpre se pojavila glavobolja i imala je otečenu nogu, a na pregledu kod lekara joj je dijagnostifikovana duboka venska tromboza i određena terapija, ali je nakon toga u noćnim satima dobila moždani udar i nakon nekoliko dana provedenih u kritičnom stanju umrla u bolnici.

  Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) pokrenuo je postupak da se utvrdi jesu li komplikacije i kasnija smrt uzročno povezani s vakcinacijom, odnosno mogućim negativnim nuspojavama vakcine. To sada istražuje struči odbor pri Ministarstvu zdravlja, u kom ističu da će biti važne sve informacije koje će dobiti od belgijskih zdravstvenih zvaničnika. 

  Vakcina Džonson i Džonson je vektorsko cepivo, a utvrđeno je da u izuzetno retkim slučajevima može izazvati stvaranje krvnih ugrušaka.

  To je potvrdila i Evropska agencija za lekove (EMA), koja takve slučajeve i dalje prati.

  EMA je pre mesec dana objavila da je razmera koristi i rizika cepiva proizvođača Džonson i Džonson i dalje pozitivan, premda postoji moguća povezanost s vrlo retkim slučajevima neuobičajenih krvnih ugrušaka praćenih niskim brojem krvnih pločica nakon vakcinacije, prenosi Jutarnji list.

   

  Tagovi:
  vakcina, Slovenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga