01:51 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 122
  Pratite nas

  Vlada Indije zatražila je od društvenih mreža da uklone sadržaj kojim se nova varijanta virusa korona naziva „indijskom“.

  Ministarstvo za informacione tehnologije saopštilo je da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) registrovala varijantu kao B.1.617 i da je svaka referenca na Indiju lažna, objavio je „Indija tudej“, citirajući agenciju PTI.

  Preporuka društvenim medijima izdata je vladinim nalogom Ministarstva elektronike i informacione tehnologije, dokument nije objavljen javno, ali indijski mediji tvrde da su došli do njega.

  U tekstu uputstva se kaže da SZO „ni u jednom svom izveštaju nije povezala pojam „indijska varijanta“ sa varijantom B.1.617 virusa korona“. Kako dodaju vladini zvaničnici, SZO nikada ne povezuje države sa nazivom neke varijante virusa, pa tako „nije bilo ni reči o kineskom ili vuhanskom virusu“, dodajući da je „pogrešno bilo i imenovanje varijanti kao što su britanska, brazilska ili južnoafrička“.

  Indijski zvaničnici navode da se na taj način u svet šalje loša slika o Indiji.

  „Indija tudej“ navodi i da iza takve preporuke stoje i politički razlozi, budući da su Raul Gandi i drugi opozicioni lideri koristili termin „Movid pandemija“ (po premijeru Narendri Modiju) ili „indijska pandemija“, kako bi kritikovali vladu zbog lošeg postupanja u borbi protiv virusa korona.

  Pročitajte još:

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga