03:37 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  22100
  Pratite nas

  Sud u Moskvi prihvatio je tužbu kompanije „Gugl“ protiv Službe za nadzor u oblasti komunikacija, medija i informacionih tehnologija Rusije (Roskomnadzora) u kojoj se traži da se blokira 12 naloga sa ilegalnim sadržajem na „Jutjubu“ u kojima se pozivalo na učešće u neodobrenim skupovima u januaru 2021. godine, saopštio je „Komersant“.

  „Arbitražni sud u Moskvi je 11. maja prihvatio tužbu američkog ‘Gugla’ protiv Roskomnadzora, podnetu 23. aprila“.

  Prema rečima direktora pravne kompanije „Vegas Leks“ Kirila Nikitina, „Gugl“ ranije nije pokretao sudske prostupke za osporavanje nenormativnih akata Roskomnadzora u Rusiji i bio je samo u ulozi optuženog ili treće strane.

  U skladu sa presudom Arbitražnog suda od 27. aprila, spor se odnosi na priznavanje kao nezakonitih radnji za ograničavanje pristupa informacionom resursu, izjavila je partnerka kompanije „Hogan Lovels“ Natalija Guljajeva.

  Roskomnadzor je kasnije pojasnio da je reč o zahtevu da se blokira 12 naloga sa „neželjenim sadržajem“ koji se nalaze na „Jutjubu“ koji pripada „Guglu“.

  „Roskomnadzor je na osnovu zahteva Generalnog tužilaštva uputio administraciji ‘Gugla’ saopštenje o ograničenju pristupa materijalima u kojima se pozivaju, čak i maloletna lica, da učestvuju u neodobrenim mitinzima u januaru 2021. godine“, saopštili su u Službi.

  Neodobreni protesti održani su 23. aprila u raznim gradovima Rusije i trajali su do 31. januara, a u nekim gradovima i do 2. februara. Učesnici protesta su privedeni ili uoči ili posle prvih neodobrenih protesta.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, protesti, Roskomnadzor, Gugl
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga