05:36 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2296
  Pratite nas

  Kako bi sprečile dominaciju Rusije i Kine u Srednjoj Aziji nakon povlačenja snaga iz Avganistana, Sjedinjenim Američkim Državama potrebna je podrška regionalnih država, piše „Nešenal interest“.

  Prema mišljenju profesora sa Univerziteta u Luizvilu Čarlsa Zigera, nova administracija američkog lidera Džoa Bajdena će sačuvati većinu karakteristika spoljne politike bivšeg predsednika Donalda Trampa.

  Međutim, ekspert upozorava da se SAD nalaze pred teškim izborom – konkurisati Rusiji i Kini, ili napustiti region.

  Ekspert ističe da je Moskva vrlo odlučna da sačuva i proširi prisustvo u Centralnoj Aziji putem Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES), Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), kao i da će verovatno nastaviti da se zalaže protiv američkog prisustva iz podršku Kine. Pored toga, Rusija ima vojnu prednost u regionu, dodaje Ziger.

  Uprkos činjenici da nije došlo do ozbiljnih promena u američkoj politici prema Srednjoj Aziji u prvim mesecima Bajdenove vladavine, spremnost novog predsednika da se suprotstavi Moskvi i Pekingu mogao bi da pojača regionalnu napetost, smatra ekspert.

  „Nešenal interest“ piše da bi Vašington trebalo da postane faktor ravnoteže, fokusirajući se na Kazahstan, Uzbekistan i Indiju.

  Poseban fokus na Indiji

  Autor apeluje na SAD da posebnu pažnju posvete Nju Delhiju. Prema njegovom mišljenju, interesi i ciljevi Indije se najviše poklapaju sa američkom politikom.

  „Indija ima duge istorijske veze sa Centralnom Azijom. Zainteresovana je za stabilizaciju situacije u Avganistanu, suprotstavljanje uticaja Pakistana u toj zemlji koji razdire rat i za konkurenciju sa Kinom“, piše on.

  Prema pisanju autora, upravo će uspešna američka strategija povlačenja iz Avganistana omogućiti da se očuva uticaj Vašingtona u Srednjoj Aziji.

  On takođe smatra da tesni odnosi Indije sa Rusijom i Iranom mogu da doprinesu realizaciji ciljeva Vašingtona.

  Njegov stav je da bi Amerikanci trebalo da pomognu Indiji u prevazilaženju unutrašnje krize zbog pandemije virusa korona, kao i da prestanu da prete sankcijama zbog kupovine ruskih protivavionskih raketnih sistema S-400 i da ukinu ograničenja koja je uvela Trampova administracije zbog uvoza iranske nafte.

  SAD bi trebalo kreativno da razmisle o potencijalu Indije u svojstvu medijatora u regionu, a ne da se refleksno protive njenoj saradnji sa Moskvom i Teheranom.

  Podsetimo, ranije je direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin upozorio da SAD nameravaju da rasporede snage koje povlače iz Avganistana u susedne zemlje, ali da se Rusija nada da njeni saveznici iz ODKB neće izaći u susret Amerikancima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Centralna Azija, borba, SAD, Kina, Rusija, dominacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga